Foto: 2016/nostalux.jpg

Moderne en stijlvolle verlichting

De soort verlichting en de manier waarop het geplaatst wordt is van enorm belang op het ruimtelijke effect en de sfeer in een ruimte.

Indien goed gepositioneerd, is het heel goed mogelijk om met een, over het algemeen, sfeerloos armatuur als een spot gezelligheid te creëren. Daar tegenover staat dat je, door een verkeerde kleur lamp in een kristallen kroonluchter te draaien, de luxe ambiance compleet teniet kan doen. Om een stijlvolle sfeer met moderne verlichting te creëren is het belangrijk dat je ten eerste de functie van de lamp in de gaten houdt, als tweede de stijl van het armatuur aansluit op het interieur en dat je de juiste lichtkleur kiest. Bij moderne verlichting van een ruimte draait het in principe puur en alleen om de keuze van de juiste lamp op de juiste plaats en een goede balans tussen licht en schaduw.

Lamp voor elke stemming

- De vloerlamp is min of meer multifunctioneel. Ze verlicht een vertrek op een indirecte manier, met de lichtbundel op het plafond gericht of kan middels een buigarm gericht worden. Vloerlampen vind je terug in alle interieurs.
- Wandlampen zijn stijlvol als ze voor een diffuus licht zorgen waarmee je tevens een mooie schaduwval kunt creëren. Licht aan de wand doet een ruimte optisch breder lijken en past in elk interieur.
- Plafondlampen onderscheiden we in plafonnières en hanglampen, waarbij de kroonluchter toch wel als een aparte groep beschouwd wordt. Met een kroonluchter van tegenwoordig ben je echter verre van oubollig, want als er wel iets onder de noemer moderne verlichting valt zijn het wel deze plafondlampen.
- Een tafellamp, ook wel schemerlamp genoemd, is een echte sfeermaker. Met een tafellamp licht je een donker hoekje mooi uit en geef je de kamer net genoeg licht om ervoor te zorgen dat 'het grote licht' niet aan hoeft. Eigenlijk mogen tafellampen in geen interieur ontbreken.
- Tot slot decoratieve verlichting. Dit zijn onder andere schilderijlampjes, lichtstrips en weggewerkte ledstrips of -spots. Geen licht om bij te werken maar juist puur en alleen ter verhoging van de sfeer.

Met name ledlicht is een moderne en stijlvolle manier van het verlichten van een vertrek. Vandaag de dag zijn alle kleuren licht voorhanden en zie je geen verschil meer met traditionele lampen. Voor sfeervolle armaturen kun je een kijkje nemen op Nostalux.nl.

Reacties