Foto: Lampen---wonen.nl

Lichtplan: wat zijn de voordelen en hoe maak je er één?

Sta je op het punt om één of meerdere ruimtes in je woning te verbouwen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Maak van tevoren altijd een plattegrond, zodat je weet waar je nieuwe meubels komen te staan. Daarnaast moet je natuurlijk over de juiste spullen beschikken om de verbouwing te starten. Wat veel mensen echter vergeten, is het maken van een lichtplan. Vaak wordt gedacht dat dit overbodig is en alleen maar extra tijd kost. Dit is echter niet het geval. In dit artikel lees je wat de voordelen van een lichtplan zijn en hoe je er één maakt.

Verlichting vergeten

Verlichting is iets dat je snel vergeet wanneer je gaat verbouwen. Voorafgaand aan de verbouwing komt de verlichting meestal wel even ter sprake, maar er wordt vaak niet goed over nagedacht. Veel mensen merken dit echter pas op wanneer zij denken dat de verbouwing afgerond is. Indien je de verlichting vergeten bent, is de verbouwing dus nog niet klaar en kun je nogmaals een deel van je woning overhoophalen.

Voordelen lichtplan

Bovenstaand probleem is vrij simpel te voorkomen. Hoe? Door voorafgaand aan de verbouwing een lichtplan op te stellen. In een lichtplan geef je aan welke verlichting waar moet komen. Wanneer je het lichtplan tijdens je verbouwing nauwgezet volgt, voorkom je dat er straks geen of te weinig verlichting is aangebracht in je woning. Het opstellen van een lichtplan maakt het bovendien een stuk makkelijker om lampen en armaturen te kiezen.

Lichtplan maken

Het maken van een lichtplan is een fluitje van een cent. Gebruik voor een lichtplan de plattegrond van de betreffende ruimte(s) die je gaat verbouwen. Geef de vaste elementen weer en zet er vervolgens bij welke activiteit er bij de vaste elementen verricht wordt. Denk hierbij aan eten, tv-kijken of lezen. Vervolgens teken je op de plattegrond waar de verlichting moet komen en om wat voor een soort verlichting het gaat. Begin hierbij altijd met de basisverlichting en ga daarna verder met de functionele verlichting. Geef als laatste de sfeerverlichting aan. Vergeet ook lichtschakelaars en stopcontacten niet aan te geven op jouw lichtplan.

Bekabeling aanleggen

Heb je een lichtplan gemaakt? Dan kun je beginnen met de verbouwing. Denk er wel aan dat je de juiste bekabeling richting de verlichting laat lopen. Anders kun je er straks namelijk geen gebruik van maken. Heb je geen ervaring met het aanleggen van de benodigde kabels? Doe dan een beroep op een elektricien. Hij kan de kabels voor de verlichting aanleggen. Door een professional in te schakelen, wordt alles op een goede en veilig manier aangelegd.

Reacties