Foto: 2017/Tip-financiering-verbouwing.jpg

Tips voor de financiering van je verbouwing

Mensen kiezen om de meest uiteenlopende redenen voor een verbouwing van hun huis.

Zijn jouw woonwensen ook veranderd of wil je je woning aantrekkelijker maken om te verkopen? Wil je de energiekosten omlaag brengen door de woning te isoleren, een mooie ruime leefkeuken met nieuwe apparatuur of een dakkapel om meer ruimte te creëren? Het zijn allemaal manieren om zonder te verhuizen, toch weer een woning te krijgen waar je tevreden bent.

Houd er wel rekening mee dat een verbouwing tijd en energie kost, en het de nodige stress kan geven doordat het vaak nogal rommelig is, bepaalde ruimtes niet bewoond kunnen worden en je enige tijd afgesloten kunt zijn van water of elektriciteit. Een verbouwing is daarnaast ook nog eens financieel vaak een grote investering. Hieronder lees je meer over de drie meest voorkomende manieren van de financiering van een verbouwing, die ook gecombineerd kunnen worden.

Aanspreken van eigen vermogen

Dat Nederlanders erg spaarzaam zijn, blijkt wel uit het feit dan een gemiddeld huishouden € 40.000 tot € 45.000 spaargeld heeft. Dit is voldoende vermogen als buffer voor onverwachte uitgaven, maar ligt nog net onder het bedrag van € 50.000 waarboven in 2017 vermogensrendementsheffing wordt berekend. Hoewel sparen de afgelopen jaren veel minder interessant is geworden door de lage spaarrentes, zijn echter toch mensen meer gaan sparen en minder gaan beleggen door de economische crises en financiële onzekerheid. Spaargeld gebruiken voor een verbouwing zorgt voor een waardevermeerdering en is zo een goede investering.

Een lening afsluiten voor een verbouwing

Heb je niet voldoende eigen vermogen voor een verbouwing dan kun je hier ook een persoonlijke lening voor afsluiten, zoals een doorlopend krediet bij MoneYou. Erg handig bij het aanvragen van een lening is dat je zelf de looptijd kunt bepalen (met een maximum van 20 jaar), zonder bijkomende kosten vervroegd afgelost kan worden en dat je op snel over het benodigde bedrag kunt beschikken. Voordelig lenen bij MoneYou heeft als aanvullend fiscaal voordeel dat van een lening die is afgesloten ter verbetering van een eigen woning en afgelost wordt tijdens de looptijd, de rente aftrekbaar is.

Uitbreiden van je hypotheek

De derde optie om een verbouwing te financieren is het uitbreiden van de hypotheek, maar dit is gezien de afsluitkosten eigenlijk alleen interessant als het verbouwingsbedrag meer dan € 25.000 is. Houd bij deze mogelijkheid rekening met een aflossingsperiode van 30 jaar, met een minder aantal jaar mogelijke aftrek van de hypotheekrente. Als je een andere woning koopt kun je de hypotheek voor een hoger bedrag inschrijven dan je in eerste instantie leent voor de aankoop, maar let er wel op dat er ten opzichte van de woningwaarde steeds minder gefinancierd mag worden (in 2017 101 procent en in 2018 nog slechts 100 procent). Als de verbouwingen energiebesparend zijn mag je overigens 106 procent van de woningwaarde lenen. Nu de huizenprijzen ook weer stijgen moeten steeds meer mensen het maximale toegestane hypotheekbedrag lenen voor enkel al de aanschaf van de woning, waardoor uitbreiding niet meer mogelijk is.

Extra tip: Als je de woning energiezuiniger maakt door de verbouwing kun je in aanmerking komen voor subsidie. De Energiesubsidiewijzer laat zien of je de investering (gedeeltelijk) kunt terugverdienen.

Reacties