Foto: 5-soorten-lampen-uitgelicht

5 soorten lampen uitgelicht

Het kiezen van de juiste soort verlichting is minder makkelijk dan je in het eerste opzicht misschien zou denken.

Niet alleen is de functie van de lamp belangrijk, maar ook de soort lamp heeft invloed op de sfeer in huis en de hoogte van de elektriciteitsrekening. Lees je vooraf goed in over de mogelijkheden en maak een betere en bewuste keuze!

1. Plafondverlichting

Zowel Nederland als buurlanden als België kennen ontzettend veel verschillende soorten lampen. Iedere lamp zo met zijn unieke eigenschappen. De plafondverlichting is misschien wel de meest neutrale vorm van verlichting en je vindt deze in bijna iedere ruimte wel. Van de hal tot woonkamer en keuken: de plafondverlichting zorgt ervoor dat de hele ruimte verlicht wordt.

2. Sfeerverlichting

Maar die plafondverlichting is af en toe iets teveel van het goede. Wanneer de plafondverlichting uitgaat wordt er in het lichtplan dan ook plaatsgemaakt voor sfeerverlichting. Een lampje in de kast, een sfeerlampje op de salontafel en ga zo maar door. Sfeerverlichting zorgt er uiteindelijk voor dat je huis als een thuis aanvoelt, en is dus ook ontzettend belangrijk.

3. Taakverlichting

Maar daarnaast speelt ook taakverlichting een grote rol. De lampen in de keuken bijvoorbeeld die je helpen koken, of die leeslamp die ervoor zorgt dat je jouw boek gewoon lekker ontspannen kunt lezen. Over het algemeen zijn alle drie de soorten verlichting in iedere woning aanwezig.

4. De LED lamp

En dan is er natuurlijk nog de lamp zelf. De meest verkochte lamp op de markt is op dit moment de LED lamp. Niet alleen is deze lamp de meest duurzame vorm van verlichting, hij gaat ook nog eens zo’n 30 jaar mee! Dertig jaar geen lampen vervangen is niet niks natuurlijk. De LED lamp is wellicht wat duurder in aanschaf, maar die aanschafprijs betaalt zich in de loop van de jaren zeker af. Daarnaast kun je de LED lamp voor allerlei toepassingen gebruiken. Zo is de lamp beschikbaar in verschillende kleuren (een lekker paars tintje in de badkamer bijvoorbeeld) en kun je de LED lampen makkelijk aansluiten op een slim verlichtingssysteem. Allerlei mogelijkheden dus, en ook nog eens milieuvriendelijk en energiezuinig.

5. de Halogeen lamp

Naast LED lampen zijn ook Halogeenlampen redelijk energiezuinig en milieuvriendelijk. Ze kennen net wat minder mogelijkheden en toepassingen, maar doen prima dienst als goede plafondlamp. Hoewel er naast LED lampen en Halogeenlampen nog meer mogelijkheden zijn, zijn dit de enige milieuvriendelijke, duurzame en hierdoor aan te raden opties.

Reacties