Foto: optimaal-thuiswerken-verstelbaar-bureau

Optimaal thuiswerken met een verstelbaar bureau

Een ergonomisch design van deze werkplek is belangrijk om veelvoorkomende kwalen zoals rug- en nekklachten te voorkomen.

Robert 24 Januari 2024

Thuiswerken is tegenwoordig voor veel mensen de nieuwe norm. Dit heeft veel voordelen, zoals de toegenomen flexibiliteit en de mogelijkheid om reistijd te besparen. Maar om echt effectief vanuit huis te kunnen werken, is een goed ergonomisch verstelbaar bureau onmisbaar. Een ergonomisch design van deze werkplek is belangrijk om veelvoorkomende kwalen zoals rug- en nekklachten te voorkomen. Maar hoe richt je een thuiswerkplek optimaal in met een verstelbaar bureau? In dit artikel verkennen we deze vraag en geven we je praktische tips en adviezen.

Verstelbare bureautafel en bureaustoel

De kern van een ergonomische thuiswerkplek bestaat uit een verstelbare bureautafel en bureaustoel. Deze bureaus, zoals zit-sta bureaus, zijn belangrijk omdat je er waarschijnlijk vele uren per dag aan doorbrengt. Een kwalitatief verstelbaar bureau en ergonomische bureaustoel zijn daarom essentieel voor het ondersteunen van een correcte houding en het voorkomen van rug- en nekklachten.

Een ergonomische bureaustoel

Naast een verstelbaar bureau, is een ergonomische bureaustoel een onmisbare aanvulling op je verstelbare bureau. Een kwalitatief goede bureaustoel ondersteunt je rug en armen op de juiste manier en helpt bij het aannemen van een correcte houding, waardoor klachten voorkomen worden. Een verstelbare bureaustoel biedt in combinatie met een verstelbaar bureau de flexibiliteit om af te wisselen tussen zitten en staan. Dit bevordert niet alleen de bloedcirculatie maar ook de concentratie en productiviteit.

Belangrijk bij het kiezen van een bureaustoel is dat deze volledig aanpasbaar is en voldoet aan strikte ARBO-normeringen, zoals NEN-EN 1335 of NPR 1813. Deze normeringen garanderen dat de stoel geschikt is voor langdurig gebruik, zelfs voor meer dan 8 uur per dag. Bekende merken zoals Interstuhl, Se7en, HÅG, RH en 706 seating bieden stoelen die aan deze normen voldoen en bieden daarmee een combinatie van comfort, duurzaamheid en ergonomische ondersteuning.

Het instellen van je verstelbare bureau en stoel

Begin met het correct instellen van je verstelbare bureaustoel. Zorg dat je voeten plat op de grond rusten en je knieën een hoek van 90 graden vormen. Vervolgens pas je de hoogte van je verstelbare bureau aan zodat je onderarmen comfortabel rusten terwijl je ellebogen op een natuurlijke hoogte zijn. Dit detail lijkt misschien klein, maar is erg belangrijk, aangezien je armen ongeveer 10% van je totale lichaamsgewicht uitmaken en de juiste ondersteuning verdienen.

Inrichting van de werkplek:

Een goed ingerichte werkplek, met een verstelbaar bureau als centraal punt, heeft een grote invloed op je werkhouding en efficiëntie. Overweeg de volgende elementen voor de optimale inrichting:

  • Juiste positionering van het beeldscherm: Het beeldscherm moet op de juiste hoogte en afstand geplaatst worden, idealiter op een armlengte afstand, om oogbelasting te verminderen en een gezonde houding te bevorderen.
  • Ruimte en opberging: Een opgeruimde werkplek met voldoende opbergruimte is essentieel. Zorg ervoor dat je bureau de juiste afmetingen heeft om alles georganiseerd te houden.

Inspiratie voor thuiskantoren

Op zoek naar meer inspiratie om je kantoor aan huis verder te personaliseren en in te richten? Op de pagina over thuiskantoren vind je 8 inspirerende ideeën om je kantoor aan huis stijlvol en praktisch in te richten.

De rol van duurzaamheid:

Bij het inrichten van je thuiswerkplek, overweeg duurzaamheid als een belangrijk criterium. Duurzame meubels zijn niet alleen beter voor het milieu, maar bieden ook een lange levensduur, wat een slimme investering is voor je thuiswerkplek.

Tips voor thuiswerkers:

Om effectief thuis te werken, is het belangrijk om een routine te behouden, taken duidelijk te plannen en regelmatig pauzes te nemen. Ergonomie is essentieel, dus zorg voor een goede werkplek met de juiste stoel- en tafelhoogte. Meer informatie over tips om thuis te werken kan je vinden op de website van het Arboportaal.

Conclusie

Een goed ingerichte thuiswerkplek, met een focus op ergonomie en een verstelbaar bureau, is essentieel voor een gezonde en productieve werkervaring. Het gebruik van een verstelbaar bureau, in combinatie met de juiste werkhouding, zal je helpen om optimaal te presteren in je thuiswerkruimte. Wil je meer weten over zit-sta bureaus? Bekijk dan ons aanbod op Kantoor4All voor uitgebreide informatie.

Reacties