Foto: thuiswerk-ergonomisch-verantwoord

Maak jouw thuiswerk ergonomisch verantwoord

Thuiswerken is lange tijd de norm geweest en met de blik op de toekomst lijkt hybride werken deze rol over te nemen.

Guido van Loon

Je werkt bij deze vorm een deel op kantoor en een deel thuis. Als je thuis werkt is het belangrijk om net als op kantoor een ideale werkomgeving te creëren. Dat betekent dat het werken aan een keukentafel niet een perfecte situatie is, maar dat je het beste de keuze kan maken voor ergonomisch kantoormeubilair. Dan is het nog belangrijk om het meubilair aan je lichaam aan te passen. Bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel instellen en afstemmen op je eigen lengte.

Let op je zithouding op de bureaustoel

Het is belangrijk voor thuiswerk dat je naast goed kantoormeubilair, dat het liefst ergonomisch is uitgevoerd, rekening houdt met je zithouding. Zo dien je goed naar achteren te zitten op je bureaustoel met je voeten plat op de grond. Daarbij zijn je knieën in een hoek van negentig graden gebogen.

De kans is groot dat je nu de bureaustoel even naar beneden moet bijstellen om deze houding aan te nemen. Tussen je knieholte en de zitting van je stoel dient er twee vingers ruimte te zijn. Op deze manier knellen je benen niet af. Let ook op je rug door niet achterover te leunen, maar door je onderrug boven je heupen te houden.

Bureau instellen op de juiste hoogte

Om thuiswerk ergonomisch verantwoord te maken, is het ook aan te raden om een verstelbaar bureau in huis te nemen, of een bureau uit te kiezen dat in de hoogte al in een juiste zithouding voorziet. Dat is namelijk het geval als het lukt om als je op je bureaustoel zit en je armen op het bureaublad rusten en de ellebogen daarbij naar beneden wijzen. Het is niet de bedoeling dat je schouders opgetrokken zijn, maar wel dat deze zich in een ontspannen houding bevinden.

Heb je geen verstelbaar bureau dan is het mogelijk om je bureaustoel wat hoger te zetten. In dat geval biedt ondersteuning met een voetenplankje uitkomst om ook op je bureaustoel de ideale zithouding aan te nemen. Zit je eenmaal in de juiste houding dan is het belangrijk dat je ogen gericht zijn op het bovenste deel van het beeldscherm.

Voordelen ergonomisch thuiswerk

Als je gewend bent aan de keukentafel op de laptop te werken dan is het echt een verademing als je bovenstaande adviezen ter harte neemt. Het is haast onmogelijk om een goede werkhouding aan te nemen aan de keukentafel als je daarbij ook nog eens op een keukenstoel zit.

Door je thuiswerk ergonomisch verantwoord te maken, profiteer je van verschillende voordelen. Zo merk je dat je lichaam meer ontspannen aanvoelt als je op een ergonomische bureaustoel zit en deze net als het bureau in de juiste hoogte hebt ingesteld. Bovendien voorkomt het dat je te maken krijgt met lichamelijke klachten, zoals schouder- en nekpijn of rugpijn. Verder merk je dat je een stuk productiever bent als je eenmaal op een ergonomische wijze invulling geeft aan het thuiswerk. Aan het einde van de werkdag houd je zelfs energie over in plaats van dat je lichamelijk ongemak ervaart.

Reacties