Foto: Zelf-interieur-foto-maken

Zelf interieur foto’s maken

Fotografie is een vak apart. In principe kan iedereen leren om te fotograferen, maar hoe meer je je hierin verdiept hoe meer erbij komt kijken.

Er zijn tal van factoren die de kwaliteit van de uiteindelijke foto beïnvloedt. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het gebruikte materiaal, maar ook aan zaken, zoals de belichting, sluitertijd, witbalans en andere technische afstellingen die per situatie verschillen. Er zijn verschillende specialiteiten binnen deze sector, zoals bijvoorbeeld portretfotografie of interieurfotografie. Vooral interieurfotografie is iets waar steeds meer mensen mee in aanraking komen.

Toepassingen van interieurfotografie

Wanneer je jouw huis wil verkopen of op Airbnb aan wil bieden dan wil je natuurlijk dat de foto’s jouw huis er op de beste manier uit laten komen. Ook bijvoorbeeld wanneer je bezig bent met een website voor jouw bedrijf dan is het vaak een goed idee om een impressie te geven van hoe het bedrijf er fysiek uitziet. Wanneer je zelf aan de slag gaat als interieur fotograaf, dan zijn er een aantal dingen om in ogenschouw te nemen voordat je begint.

Schiet niet uit de losse hand

Een camera is een uiterst gevoelig apparaat en de kleinste trillingen zijn vaak al zichtbaar op de foto. Uiteraard is de sluitertijd ook bepalend voor hoeveel beweging op de foto zichtbaar is, maar je doet er altijd goed aan om eventuele bewegingen zoveel mogelijk uit te sluiten door gebruik te maken van een statief. Schieten uit de losse hand is erg lastig en in het geval van interieurfotografie niet aan te raden.

Maak de foto op een meter hoogte en kies voor rechte lijnen

Misschien is het je weleens opgevallen, maar de meeste professionele interieurfoto’s worden genomen vanaf ongeveer een meter hoogte. Dit geeft namelijk een realistische weergave van de ruimte en brengt vaak zowel de vloer, de muren als het plafond in beeld. Op deze hoogte is het perspectief goed en komen voorwerpen en objecten in hun ware vorm op de foto. Een veel gemaakte fout is het gebruik van een groothoeklens. Door dit te doen worden sommige objecten anders weergegeven en ziet de ruimte er vaak anders uit dan deze in werkelijkheid is, dit is natuurlijk iets wat je wil voorkomen, helemaal wanneer je de foto’s voor promotiedoeleinden gebruikt.

Fotografeer alleen bij natuurlijk licht

Wanneer je zelf aan de slag gaat is het belangrijk om altijd overdag de foto’s te maken en geen kunstbelichting te gebruiken. Wanneer je dit wel doet, komen de kleuren namelijk anders op de foto te staan dan de werkelijkheid. Daarnaast is het gebruik van een flitser sterk af te raden, omdat deze de foto overbelichten. Het beste kun je dan ook interieurfoto’s maken in de zomer wanneer het langer licht is.

Hoewel het met deze tips zeker mogelijk is om zelf geslaagde foto’s te nemen van je interieur, is het resultaat waarschijnlijk niet zo mooi als wanneer je een professionele fotograaf zou inzetten. Zo een professional heeft de meest geavanceerde camera en toebehoren en natuurlijk jarenlange praktijkervaring. Dit leer je niet even in een weekend. Indien, de foto’s erg belangrijk voor je zijn, valt het dan ook aan te bevelen om het aan een vakspecialist over te laten. Wanneer het gaat om architectuur fotografie, dit is nog een graad complexer, en komt nog meer bij kijken en in dat geval is een architectuur fotograaf inhuren eigenlijk altijd meest verstandig.

Reacties