Foto: 2021/thuiswerken-bedrijfsafval-tips.jpg

Kantoor aan huis: wat moet ik doen met mijn bedrijfsafval?

Afval en uitstoot worden een steeds groter topic. Zo zijn bedrijven nu al een lange tijd verplicht om hun afval nauwkeurig te scheiden en te verwerken.

Guido van Loon

Evenals huishoudens, ben je dus ook als eenmansbedrijf verplicht om al jouw MKB afval netjes te recyclen. Grote bedrijven hebben vaak een uitgebreide organisatie als het op hun afvalstromen aankomt. Zij werken met particuliere inzamelaars die ze grof geld betalen om hun afval te verwerken. Daarbij hebben ze groot netwerk van containers en opslagplaatsen in het kantoor of de werkplaats. Als je thuiswerkt, of een kantoor aan huis hebt, ben je net zoals verantwoordelijk voor je afval als die grote bedrijven, maar heb je misschien minder middelen. Gelukkig zijn er kleinschalige opties die ook voor jou kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een contract met de gemeente, of het huren van een rolcontainer.

Afval laten inzamelen

Als eenmansbedrijf kan het voordelig zijn om contact op te nemen met de plaatselijke gemeente over het afvoeren van jouw afval. Je levert het afval dan gewoon bij jou aan huis aan of rijdt zelf naar de milieustraat om het daar te laten storten. Hiervoor betaal je dan een reinigingsrecht. Dit is maandelijkse kostenpost die jou het recht geeft om afval af te voeren. Je moet nauwkeurig aan kunnen tonen wat voor afval je produceert en derhalve een goede boekhouding bijhouden. De gemeente heeft tevens niet het recht om jouw aanvraag zo maar te wijzigen. Zij zijn namelijk verplicht om jouw afval op te halen. De kosten voor dit reinigingsrecht verschillen per gemeente. Sommige baseren het op een berekening van jouw hoeveelheid afval, waar andere vaste kosten per maand aanbieden.

Particulier laten inzamelen

Een andere optie, die in sommige gevallen goedkoper kan zijn, is een particulier bedrijf inschakelen om jouw vuilnis op te halen. Dit bedrijf betaal je vaste prijs per maand, die uiteraard gebaseerd is op de hoeveelheid afval die zij voor jouw verwerken. Vervolgens huur je een container bij dit bedrijf die zij dan eens in de vier weken, of vaker, komen legen. Check wel even van tevoren of het bedrijf op de VIHB lijst staat. Dit is een lijst van de overheid met alle officiële inzamelaars in Nederland. In het kort, of je nu bij Bedrijfsafval.nl of de gemeente jouw afvalzaken regelt, goed komt het sowieso.

Reacties