Foto: Afval_kompost

De voordelen van het composteren van je afval

Steeds meer mensen besluiten hun afval te composteren, of te laten composteren.

Koen 02 Mei 2024

Zo hebben veel mensen een compostbak in hun tuin staan, of kiezen ze een duurzame afvalverwerker. Dat is ook niet zo gek, aan het composteren van je groenafval zitten immers best wat voordelen. We sommen er in dit artikel een aantal voor je op.

Je kunt je afval op verschillende manieren laten composteren. Zo kun je zelf een compostbak kopen en zelf aan de slag gaan met composteren. Verder kun je ook kiezen voor swill afval, waarbij je je afval weggooit in een daarvoor bestemde container en dit later wordt verzameld en gecomposteerd. Waar je ook voor kiest, het composteren van afval is vaak een goed idee!

Gratis compost

Bijna iedereen heeft wel planten. Of het nu gaat om kamerplanten, een tuin of zelfs een heuse moestuin. Het is dan fijn als je je planten je eigen compost kunt geven. Hier ben je dan immers geen extra geld aan kwijt, de compost ontstaat namelijk uit je afval. Ga je dus aan de slag met het composteren van je afval, dan hoef je geen dure meststoffen meer te kopen.

Je kunt biologisch telen

Of je nu zelf compost maakt, of je groenafval afstaat om om te laten zetten naar compost, je zorgt voor een biologisch proces. Maak je zelf je compost, dan kun je je planten voorzien van biologische meststoffen. Laat je je afval ophalen, dan komt de compost op een andere plek terecht, waar het vanuit daar zijn steentje bijdraagt aan een biologisch proces van planten voeden en gewassen telen.

Goed voor het milieu

Het composteren van materialen is goed voor het milieu. Het zorgt er immers voor dat er minder chemische stoffen nodig zijn voor het maken van voedingsstoffen zoals kunstmest. Door je afval te composteren, ontstaat er een biologisch mestmateriaal en dat is enorm goed voor het milieu. 

Reacties