Foto: raamdecoratie-veneta-besparen-hoge-gasprijs

Online zoekgedrag naar energie besparen sterk toegenomen

De gasprijs is in een jaar tijd met 600 tot 800 procent gestegen. In Nederland is men massaal op zoek naar manieren om de gasprijs te drukken.

Dit is te zien aan de zoekvolumes: “In oktober is er een stijging van 88% te zien ten opzichte van september als het gaat om energie besparen”, zegt Harry Straten, woordvoerder bij raamdecoratiespecialist Veneta.com. Een deel van de oplossing ligt voor handen: zorgen voor betere isolatie om zo meer warmte in huis te houden.

Gasprijzen stijgen exceptioneel

Omdat Nederland vrijwel alle gasproductie in Groningen heeft gestopt, is Nederland volledig afhankelijk van de marktwerking. Omdat de gasvoorraden op dit moment laag zijn vliegt de prijs omhoog. Nederland is in grote massa’s op zoek naar oplossingen. “Het is alleen niet voor iedereen realistisch om honderden of duizenden euro’s te investeren in je woning”, aldus Straten. “Mensen die in een huurhuis wonen hebben deze mogelijkheid vaak niet. En als de mogelijkheid er wel is, dan is het erg kostbaar. Eén van de goedkopere oplossingen is het kopen van de juiste raamdecoratie. Enkelglas isoleert in combinatie met isolerende raamdecoratie soms zelfs beter dan dubbelglas alleen.”

Mensen zoeken massaal

Nederland zoekt op Google massaal naar manieren om de gas- en energierekening laag te houden. In september was er al een stijging van 553 procent ten opzichte van augustus bij de zoekterm ‘energierekening’. Een maand later is het zoekvolume alweer met 38% gestegen in vergelijking met september. Ook ‘energierekening duurder’ was populair met een stijging van liefst 750 (!) procent in september, blijkt uit onderzoek van Veneta.com. “De verwachting is dat de hoge prijzen voor de lange termijn zijn. Het isoleren van je woning blijft de beste manier om zo min mogelijk energie te gebruiken”, zegt Straten.

Ook blijkt uit het onderzoek van Veneta.com dat er vanaf september al ruim 3.500 artikelen geschreven zijn over de verhoogde energieprijzen. Daarnaast wordt er flink gepubliceerd over energie besparen. Vanaf 1 november zijn hierover al bijna 100 artikelen geschreven.

Besparen met raamdecoratie

Met de juiste raamdecoratie kan men flink besparen op de energierekening. Raamdecoratie zorgt voor isolatie, zodat de warmte voor het huis behouden blijft. Denk bijvoorbeeld eens aan isolerende plisségordijnen of gordijnen die zorgen voor extra warmte in huis. “Volgens onderzoek van Milieu Centraal kun je met goede raamdecoratie tot wel 270m3 gas besparen, dat staat gelijk aan wel € 220 euro per jaar. Hoeveel jij kunt besparen hangt natuurlijk af van je type woning en glas, maar kan wel oplopen tot honderden euro’s. En met de huidige stijgende prijzen, loopt die besparing natuurlijk ook op.”

Reacties