Foto: 2015/houten-jaloezie-zonnelux.jpg

Woontrend: houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn niet meteen het eerste waaraan je denkt bij een contemporaine woning. Toch is dit type raamdecoratie aan een soort van revival bezig.

Wereldwijd zijn er tal van woningen die een beroep doen op jaloezieën om op een natuurlijke wijze ventilatie, isolatie en zonwering aan te brengen, evenals een verhoogde graad van privacy. Tegelijk voldoen deze 'blinds' ook aan de eisen van specifieke klanten qua design, vorm en zelfs ergonomie. Om aan dit rijke takenpakket tegemoet te komen, verschijnen de jaloezieën vandaag dan ook in een veelvoud van kleuren, vormen en stoffen.

Gebruiksgemak

De vernieuwde populariteit van hout in jaloezieën gaat vervolgens hand in hand met het ontkrachten van een mythe. Die mythe benadrukt hoe moeilijk dit type raamdecoratie te onderhouden is. Niets kan echter verder van de waarheid zijn, zeker in vergelijking met soortgelijke decoraties in andere stoffen. Bovendien brengt hout als geen ander materiaal een vorm van authenticiteit over op je woonst. Dat verdient enig onderhoud, zeker als het werkbaar blijft.

Optimaliseren van het uitzicht

Een van de voornaamste redenen waarom moderne huisbazen voor houten jaloezieën kiezen, is echter het ontsluiten van prachtige uitzichten, zoals een stadshorizon of een kustlijn. Glazen wanden zijn hiervoor uiteraard ideaal, maar wat doe je dan op die momenten dat de weersomstandigheden omslaan of je privacy nodig hebt? Inderdaad, dan sluit je de jaloezieën. Zo kun je je ruimte in een handomdraai omtoveren van extravert naar introvert.

Ventilatie en isolatie ineen

Tot slot valt de keuze voor jaloezieën ook te verklaren vanuit energetische overwegingen. Moderne woningen zijn immers niet enkel een kwestie van design en uitzicht, maar ook van efficiënt en effectief energie-management. Wat dat betreft, slaan jaloezieën twee vliegen in een klap. Het zijn prima ventilatiesystemen, die als geen ander lucht en licht het huis binnenbrengen; maar ook uitstekende isolators, die de koude buiten en de warmte binnen houden. Dit groeiend ecologisch bewustzijn (en de manier waarop het onze portefeuilles kan sparen) draagt ongetwijfeld bij tot de creativiteit van de designers. Bovendien biedt het een rationele inslag aan de keuze van de consument voor houten jaloezieën.

Reacties