Foto: pots-gadcf4bf84_1280

Hou je planten gezond en parasietvrij

Wat is het toch gezellig om planten in huis te hebben. Ze geven het huis een natuurlijke, groene en gezellige sfeer.

Marlou 19 December 2022

Bovendien helpen kamerplanten mee met het zuiveren van de lucht in je woning. Er zijn veel redenen om planten in huis te nemen. Een daarvan is dat wij er van tot rust komen. Het is zelfs heel rustgevend om lekker met je planten bezig te zijn en ze te verzorgen, want dat komt de gezondheid van je planten zeker ten goede.

Ongewenste beestjes

Zelfs wanneer je op drie hoog op een flat kamerplanten houdt, kun je ongewenste insecten en parasieten aantrekken. Soms vinden ze je vanzelf, maar meestal zaten er al eitjes van in de plant of in de potgrond. Vooral wanneer je kiest voor onbespoten planten en onbewerkte grond kan het voorkomen dat er nog een parasiet in lag te sluimeren die nu je plant ziek maakt of je woongeluk vermindert. Gelukkig kun je dit vaak op biologische wijze bestrijden, zonder de plant aan te tasten, namelijk met aaltjes.

Aaltjes houden je plant gezond

Eigenlijk zijn aaltjes alleen maar te zien onder een microscoop, zo klein zijn ze. Aaltjes zijn zogeheten draadwormpjes en zij wonen in iedere grond. Er zijn heel veel verschillende soorten aaltjes waarvan er 25.000 inmiddels zijn beschreven. Aaltjes worden in verschillende groepen opgedeeld, zo zijn er de schadelijke vrijlevende aaltjes die zich kunnen hechten op de wortels van planten en deze dan beschadigen. Daarnaast zijn er plantenparasitaire aaltjes die de plant of schimmelweefsel als gastheer gebruiken om zich voort te planten. En dan zijn er nog de insectparasitaire aaltjes. Zij zijn niet schadelijk voor planten, zij beschermen deze juist tegen andere indringers die de plant wel kunnen aantasten. Deze aaltjes kun je gebruiken om je planten in huis en tuin gezond te houden.

Bestrijd plaagdieren met aaltjes

Om je planten te kunnen beschermen werken de insectparasitaire aaltjes samen met bacteriën. De aaltjes dringen larven, insecten en andere plaagdieren binnen en scheiden hier voor die dieren en insecten zeer schadelijke bacteriën uit. Deze bacteriën doden uiteindelijk de mieren, naaktslakken, vliegjes en andere plaagdieren die je planten aantasten. Aaltjes starten al met bestrijden als ze nog in hun larvestadium verkeren, waardoor het dus een heel effectieve biologische manier van parasietenbestrijding is. Van al die 25.000 soorten aaltjes zijn er twee soorten die hier uitermate effectief voor zijn, namelijk de Heterorhabditidae en Steinernematidae. Van nature wonen zij al in de aarde. De eerste soort gaat zelf actief op rooftocht, het tweede type slaat toe als er een insect voorbij komt. Welke je gebruikt om je planten weer gezond te maken, maakt eigenlijk niet veel uit.

Aaltjes gebruiken

Je koopt gedroogde aaltjes voor biologische bestrijding van plaagdieren. Om ze actief te maken, los je ze op in water. Maak ook de potgrond goed vochtig en verwijder alle obstakels – zoals houtsnippers – zodat de aaltjes in de oplossing de aarde in kunnen kruipen om hun werk te doen. Je kan ook de oplossing aanbrengen op bladeren om daar parasieten te bestrijden. Maak dan de bladeren van je plant goed vochtig en breng de aaltjes in de avond aan, wanneer de zon onder is. Anders worden ze blootgesteld aan UV-licht en daar kunnen ze niet tegen. Bij een grondbehandeling giet je het water-aaltjesmengsel direct op de aarde, bij een bladbehandeling is het goed om een verstuiver te gebruiken. Na aanbrengen hou je de bladeren en grond wederom goed vochtig, zodat de aaltjes aan de slag kunnen.

Niet schadelijk voor huisdieren

Als er geen plaagdieren meer in de aarde of op de plant te vinden zijn, dan trekken de aaltjes zich diep in de grond terug en sterven daar af. Daarom is het zo een fijne, biologische manier van parasietenbestrijding. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor huisdieren, mensen en het milieu. Bij een nieuwe parasieteninvasie is het daarom nodig om nieuwe aaltjes op de grond aan te brengen.

Rouwvliegjes

Aaltjes bestrijden alle soorten parasieten, dus ook rouwvliegjes. Eigenlijk is het een muggensoort die luistert naar de naam varenrouwmug, maar omdat ze ergens op fruitvliegjes lijken, hebben ze de naam rouwvliegjes gekregen in de volksmond. De mugjes zijn maar een paar millimeter groot en zijn verder heel onschuldig. Ze zijn alleen heel vervelend als ze in grote getalen door je woning zwerven. En dat doen ze al snel, want het enige levensdoel is voortplanting. Ze zijn dol op vochtige potgrond en planten waar ze hun eitjes leggen. De larven van het rouwvliegje eten zich vol aan de smakelijke wortels van je plant, waardoor deze uiteindelijk gaat afsterven. Zelfs als je heel goed voor je plant zorgt. Geef een plant vol schimmels en verwelkte bladeren eens een slokje water en let dan op de aarde. Komen hier allemaal vliegjes uit, dan heb je last van rouwvliegjes. Om de plantgezondheid zo snel mogelijk te herstellen, zet je aaltjes in.

Parasieten, zoals rouwvliegjes, zijn vervelend, maar kunnen dus heel goed bestreden worden met aaltjes. En omdat het een biologische manier van plaagdierenbestrijding is, heb je er verder geen last van in huis of voor je huisdieren en huisgenoten.

Reacties