Foto: sfeer-in-huis

Geuren en kleuren: met deze sfeermakers maak je jouw interieur helemaal af!

Natuurlijk heb je het graag schoon, mooi en gezellig in huis. Een mooie vloer, sfeervolle meubels en de juiste kleuren op de muur. Alles opgeruimd en schoongemaakt.

Daphne 07 Augustus 2023

Daarmee lijk je misschien klaar, maar dan ontbreekt er nog net die ‘finishing touch’. De kleine elementen waarmee je jouw stempel op je interieur drukt. Wij vertellen je over een aantal sfeermakers waarmee je het plaatje helemaal compleet maakt en nog meer kunt genieten thuis zijn!

Heerlijke geur

Een van de eerste dingen die je opvallen als je een woning binnengaat, is de geur. Geurkaarsen, aromastokjes en diffusers zijn perfecte sfeermakers voor in huis. Niet alleen verspreiden ze een heerlijke geur en geven ze een schoon en fris gevoel in huis, maar ze zorgen ook voor een ontspannen en gezellige ambiance. Geuren hebben invloed op je (mentale) gezondheid. Zo werkt munt verfrissend en verhelderend en geeft de geur van kaneel en appel een gevoel van gezelligheid en geborgenheid. Maar niet alle geurkaarsen en stokjes zijn van goede kwaliteit. Sommige aromastokjes en geurkaarsen ruiken misschien lekker, maar zijn niet sterk genoeg of gaan heel snel op. Je kunt daarom beter van alle merken geurkaarsen kiezen voor een wat duurder product dat langer meegaat. Zet wat geurstokjes in je hal en geef jezelf en je gasten een fijne binnenkomst. Ook in de badkamer en/of toilet doen deze stokjes het goed. Geurkaarsjes in je huiskamer geven meteen een gezellige sfeer en laten het heerlijk ruiken. 

…en kleur

Een tweede aspect dat direct invloed heeft op hoe jij je voelt en hoe je een interieur ervaart, is de kleur. Kies kleuren die bij je passen en waar je een goed gevoel van krijgt. Vind je het lastig? Kies dan een basiskleur, zoals wit, grijs of beige, en twee of drie accentkleuren en baseer daar je inrichting op. Je kunt dit dan later nog aanvullen met combinatiekleuren, bijvoorbeeld in de prints op je gordijnen of kussen. Door deze accentkleuren vooral in je textiel toe te passen, kun je later ook nog gemakkelijk van stijl veranderen. Je hoeft dan alleen die textiel te vervangen en/of aan te vullen voor een heel andere kleurstelling.

Textiel voor extra kleur, warmte en gezelligheid

Plaids, kussens en gordijnen zijn eenvoudige manieren om deze accentkleuren en wat extra kleur toe te voegen aan je interieur. Stel, je hebt als basis beige met accentkleuren petrol en oker. Dan kun je heel goed een kussen nemen in die kleuren met in de print ook wat groen of rood. Je maakt van het kleurenthema in je huis een prachtig geheel door deze items zorgvuldig te selecteren. Kies voor tinten, texturen en patronen die passen bij jouw stijl en creëer zo een warme en gezellige sfeer in huis.

Planten

Groen in huis zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, maar heeft ook een positief effect op je gemoedstoestand. Planten zuiveren de lucht en brengen leven in je interieur. Kies voor verschillende soorten planten in diverse maten en vormen om een natuurlijke en levendige sfeer te creëren. Daarbij is het erg mooi als je een grote plant een mooie, centrale plek geeft in je woonkamer. Zo heb je een prachtige blikvanger.

Verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol bij het creëren van sfeer in huis. Gebruik verschillende soorten verlichting, zoals hanglampen, staande lampen en tafellampjes, om verschillende zones te creëren en de gewenste sfeer te bereiken. Dimmers zijn ook handig om de intensiteit van het licht aan te passen aan de gelegenheid. Met de nieuwste soorten ledverlichting en de ‘slimme home-systemen’ kan je ontzettend veel verschil maken in de sfeer in huis.

Spiegels:

Spiegels zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook dienen als decoratieve elementen. Ze weerkaatsen licht en vergroten daardoor optisch de ruimte. Plaats spiegels op strategische plaatsen om meer diepte, ruimte en licht te creëren in je interieur.

Kunst, foto’s en accessoires

Last, but not least; de accessoires. Hieronder vallen onder andere kunstwerken en foto’s. Een persoonlijke en dierbare foto in een mooie lijst is een waar kunstwerk! Door te spelen met kleur en licht maak je er een prachtig geheel van. Qua accessoires is het slim om te kiezen voor enkele grotere items in plaats van een hele reeks kleine prulletjes. Daarmee voorkom je dat het een rommelig geheel wordt. Een grote vaas als blikvanger werkt veel beter dan een verzameling kleine vaasjes en potjes. Boven je bank kun je bijvoorbeeld een groot kunstwerk of foto hangen om je kamer te stylen. Dit oogt veel rustiger en netter dan een aantal kleinere exemplaren of een plankje met prullaria. 

Dus, als je jouw interieur helemaal af wilt maken, vergeet dan niet deze sfeermakers toe te voegen. Met heerlijke geuren, kleurrijk textiel, groene planten, doordachte verlichting en strategisch geplaatste spiegels en accessoires maak je van jouw huis een knusse thuisbasis waar je kunt ontspannen en genieten.

Reacties