string(1) "a"

De finishing touch: het belang van decoratie in huis

Wat maakt een huis tot een thuis? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen als ze in een nieuwe woning terecht komen.

Sophie 08 December 2022

Iedere woonstijl is anders, maar wat ze vaak gemeen hebben is dat de gezelligheid naar boven komt door de decoratie. Je huis inrichten omvat veel meer vlakken dan alleen maar het plaatsen van meubels. Daarmee oogt het vaak nog kaal en oppervlakkig. Decoratie brengt leven met zich mee. Wat is toch die aantrekkingskracht van decoratie in huis en hoe word je huis meer sfeervol?

Waarom decoratie?

Je huis is pas echt af als je aan de details hebt gedacht. Dat betekent dat je eerst de puntjes op de i moet zetten, voordat het er sfeervol uit ziet. Je kunt de ruimte nog net zo mooi verven, prachtige meubels plaatsen en zorgen voor de juiste verlichting. Maar het wordt pas een sfeervol geheel als je accessoires en decoratie toepast. Die maken ineens het verschil. Dat betekent niet dat je elke wand vol moet hangen met foto’s of op elke ongebruikte plek een kaars moet neerzetten. Het mag ook subtiel zijn. Maar je gaat zien dat zodra je deze details hebt toegevoegd alles op z’n plek valt. 

De muur aankleden

Een kale muur kan een doorn in het oog zijn in de ruimte. Wanneer je iets aan de muur hangt breekt het het kale oppervlak en daardoor oogt de ruimte juist rustiger. Als je na een dag werken thuiskomt en op de bank ploft dan voel je je prettig als je huis als thuis voelt. Kale muren dragen hier niet aan bij. Wandbekleding vind je in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen voor een schilderij, foto’s of een wandkleed. Een statement piece zorgt ervoor een saaie wand wordt omgetoverd tot een sfeervol geheel. Een andere vorm van wanddecoratie die op dit moment erg populair is zijn posters. Posters kunnen overal, want je vindt ze in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je artistieke posters die zelfs door kunnen voor een kunstwerk die geschikt zijn voor in de woonkamer. Maar natuurlijk ook vrolijke prints voor de kinderkamer of prachtige natuur posters voor boven het bed. 

Persoonlijke touch

Veel mensen vinden het prettig om door middel van decoratie een persoonlijke touch mee te geven aan hun huis. Dat gaat niet eens altijd heel bewust, maar kan ook gaandeweg je in het huis woont ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan standbeeldjes of schilderijen die mensen vanuit het buitenland tijdens een verre reis hebben meegenomen. Natuurlijk kunnen dat ook persoonlijke foto’s zijn van dierbare mensen of momenten. Vaak brengen deze stukken een mooie herinnering met zich mee en dat zorgt er dan ook precies voor dat je persoonlijkheid doorschemert in je inrichting. Door dagelijks geconfronteerd te worden met deze waardevolle decoratie voel je je thuis en is het makkelijker om je op je gemak te voelen in je eigen woning. 

Gezelligheid en sfeer

Decoratie brengt dus gezelligheid en sfeer met zich mee. Naast persoonlijke herinneringen en wanddecoratie kun je ook gebruik maken van kussens, sfeerverlichting, kaarsen, vazen of planten. Dat is nog maar een kleine greep uit het assortiment van decoratie. Vaak zijn deze items net wat kleurrijker dan de meubels zelf en werken ze dus sfeerverhogend. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een bank in een grijze tint of een andere donkere kleur. Die staat in het geheel van de woonkamer ongetwijfeld prachtig, maar door decoratieve kussentjes op de bank te liggen in een afwijkende kleur komt de bank ineens tot leven. Ook planten zorgen voor dit effect. Groen om je heen heeft een positief effect op je gemoedstoestand en zorgen daarnaast ook nog eens voor frisse en schone lucht. 

Afwisseling is belangrijk

Decoratie komt meestal niet alleen. Kies er daarom voor om bepaalde items in een groepje bij elkaar te plaatsen. Eén kaars op de vensterbank kan nog steeds wat kaal ogen, maar maak je er een groepje van dan is het sfeervol. Dat geldt ook voor foto’s of posters aan de muur. Afbeeldingen die wat betreft kleur overeenkomen versterken elkaar. Hang verschillende maten en materialen door elkaar, dit is veel speelser en je hoeft niet bang te zijn dat het rommelig overkomt. Door ze in groepjes te hangen wordt het juist een geheel. De balans tussen kaal en overdadig is soms moeilijk te vinden en natuurlijk is dat ook voor iedereen anders. Kies accessoires uit die bij elkaar passen en houd daarbij altijd het totaalplaatje in je hoofd. Reacties