Foto: Soundbar

Waarom je een soundbar moet nemen

Wat is nou precies de meerwaarde van een soundbar voor in huis?

Vroeger was er niet zoveel rond te doen, maar de laatste tijd willen steeds meer mensen een soundbar in huis halen. Maar waarom eigenlijk? Wat is nou precies de meerwaarde van een soundbar voor in huis? Voor dit artikel zochten we het uit. Je kunt hieronder al onze bevindingen nalezen!

Let wel op, want misschien wil jij straks ook graag die nieuwe soundbar gaan halen.

Wat is een soundbar?

Om te beginnen, wat is een soundbar precies? Wel, een soundbar is een kleine luidspreker, die je naast de televisie kunt zetten. In de meeste gevallen is het toestel langwerpig gevormd. Vandaar dat het ook een bar wordt genoemd.De soundbar kan je vervolgens verbinden met je tv toestel. Dit kan op verschillende manieren. In de meeste gevallen via een HDMI kabel, maar bij de laatste nieuwe toestellen kan het zelfs al draadloos.

Een soundbar voor meer geluidskwaliteit

Je kunt je dan nog steeds afvragen waarom je een luidspreker zou willen gebruiken om naar televisie te kijken. Wel, de reden is heel eenvoudig: het geluid dat uit je televisie komt lijkt echt nergens op. Deze uitspraak komt waarschijnlijk vrij choquerend over, aangezien je misschien nog nooit een probleem hebt gehad met het geluid. Nochtans, als je jouw televisietoestel naast een goede luidspreker zou zetten, dan zou je het verschil wel horen. Om echt te snappen wat ik bedoel, kun je het best zelf even ondervinden. Hebben jullie in huis nergens een kwalitatieve koptelefoon van Bose? Of goede draadloze oortjes van een gerenommeerd merk als Apple? Mocht je die hebben, dan kan je zelf het verschil horen. Zet op je televisietoestel maar eens een film op, die je ook op je smartphone kunt vinden. Op die manier ben je het beste in staat om de geluidskwaliteit te vergelijken.
Je zult zien dat het geluid van je televisie maar vrij matig overkomt. Nu denk je vast en zeker dat dit alleen geldt voor goedkope televisies? Helemaal niet. Het is het feit dat wij de televisie steeds platter willen, dat ervoor zorgt dat de geluidskwaliteit daalt. Er is nu eenmaal niet genoeg ruimte in het toestel voor echt kwalitatieve speakers.

In de meeste gevallen, is het de bastoon, die aan het aan de wensen overlaat. Om een basgeluid te produceren, moet er namelijk een bepaald onderdeel op en neer kunnen bewegen. Maar daar is natuurlijk ruimte voor nodig. Dat is trouwens ook exact dezelfde reden waarom de speakers van je smartphone niet even goed zijn als die een draadloze luidspreker.

Waarom jij er ook één in huis wilt

Hoewel je het voor vandaag misschien nog nooit had opgemerkt, toch is er een grote kans dat jij ook de beste soundbar wilt halen. Dit kan je perfect doen bij het herinrichten van je woonkamer.
Je zult namelijk al snel merken, dat de televisie beleving nog een heel stuk leuker wordt. S’avonds naar een film kijken wordt met een goede luidspreker nog veel spannender. Bovendien zal een soundbar ook wonderen verrichten bij het kijken naar een sportmatch.

Het geluid dat uit een soundbar komt, heeft trouwens vaak een ruimtevullend geluid. Op die manier komt de klank niet langer van achter je tv-scherm, maar lijkt die uit alle richtingen te komen. Dit is voor mij persoonlijk de grootste meerwaarde van een soundbar. Net of je in de bioscoop zit. Bovendien kost een soundbar heel wat minder dan je zou denken. Voor een goede soundbar betaal je ongeveer 300 euro. Al moet je geen moeite doen om een nog kwalitatiever model te vinden van 500 euro of meer.

Tot slot heeft een soundbar nog een groot voordeel. Je kunt ze namelijk ook gebruiken om mee naar de radio te luisteren, of zelfs om muziek te streamen. Zo haal je dus met een soundbar ook meteen een speaker in huis. Ideaal toch wanneer je een feestje geeft?

 

Voor wie is een soundbar geschikt?

Op zich is een soundbar geschikt voor iedereen die thuis graag naar televisie kijkt. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

 

Mensen die beschikken over een premium televisietoestel, hebben misschien minder snel nood aan een soundbar. Hoewel je de geluidskwaliteit van je tv nog kunt verbeteren, beschik je mogelijks al over een aardig niveau. Ook zal je al een vrij dure soundbar moeten aanschaffen, wil je de kwaliteit echt verbeteren.

 

Daarnaast is een soundbar mogelijks wat minder geschikt voor mensen met een heel kleine leefruimte. Als je korter bij de televisie zit, is een soundbar niet altijd even nuttig. Het geluid zal daar al snel ruimtevullend zijn.

 

 

Reacties