Sonos Beam

De Beam heeft een standaard modus, nachtmodus en spraakversterking modus. Met je wifi-netwerk kun je rechtstreeks streamen van je smartphone naar je speaker, bijvoorbeeld via SonosNet, Airplay, Spotify Connect of Airplay. Als je de Beam soundbar verbindt met andere Sonos speakers, creëer je gemakkelijk een multiroom opstelling.

Getest door:

Even voorstellen...

Mijn naam is Bart van de Wal, woon in Krommenie en als 53 jarige muziekliefhebber, ben ik blij dat ik de kans heb gekregen om de Sonos Beam te mogen testen!

Uitpakken

Bij het uitpakken valt op dat de verpakking heel weinig plastic bevat, wat de duurzaamheid ten goede komt.

De installatie

De verpakking laat zich makkelijk openen en alles is overzichtelijk ingepakt waardoor je snel aan de slag kunt. Na het aansluiten van de Beam op het lichtnet moet je de Sonos app downloaden om de Beam te kunnen bedienen, en hier gaat het toch minder gemakkelijk dan gehoopt, er staat in de handleiding dat de mail om je e-mailadres te verifiëren enkele minuten op zich laat wachten, dat is zacht uitgedrukt, het duurde zeker 20 minuten. De eerste 3 mails die ik heb ontvangen werkten niet naar behoren waardoor ik na ruim een uur nog niets kon doen. Na een aantal maal op een andere mobiel en ander email adres te proberen is het uiteindelijk gelukt om de Beam aan de praat te krijgen. Wat direct opvalt is het kwalitatief goede geluid! Om de Beam als soundbar voor de tv te gebruiken moet je via de HDMI aansluiting contact maken tussen de Beam en de TV, aangezien mijn tv aan de wand hangt was dat nog een uitdaging, via de handleiding op mijn mobiel kwam ik er vervolgens achter dat de tv ook een arc (audio return circuit) via de HDMI moet hebben en toevallig heeft mijn smart tv dat niet. De handleiding geeft aan dat je dan het verloopstuk voor de optische uitgang kunt gebruiken om de Beam aan te sluiten. Aangezien deze aansluiting in mijn tv makkelijk bereikbaar is, was dat een fluitje van een cent. Via de optische aansluiting had ik echter geen geluid via de Beam, na controle van het verloopstukje bleek dat het stekkertje niet goed was en helaas bleef het plastic afdekkapje van het stekkertje in de aansluiting van de tv vast zitten terwijl dat vast aan de stekker moet zitten. Aangezien ik de optische tv uitgang gebruik om mijn eigen stereo set aan te sluiten was het wel van belang om het dopje eruit te krijgen, wat na veel gepriegel is gelukt. Ik heb via wonen.nl contact gehad met Sonos over dit probleem. Sonos heeft aan mij uitgelegd dat het afdekkapje op het verloopstukje normaal vast hoort te zitten. Ik had dus net even pech met een kapotte, maar dit is gelukkig goed opgelost! Ze hebben namelijk direct een goed werkend verloopstuk gestuurd, wat een goede service is. Met het goed werkende verloopstuk heb ik de Sonos Beam kunnen aansluiten en gebruiken als speaker voor de TV. Wat mij als eerste opviel is dat gesprekken die via de Sonos Beam beluisterd worden minder goed klinken dan via de speakers van de tv, de muziek klinkt wel beter via de Sonos beam ook met voetbalwedstrijden is het geluid via de beam super. De muziek die je afspeelt, hetzij via een online radiostation, een streamingdienst of direct vanuit de telefoon, is van zeer goede kwaliteit zodat het een genot is om naar te luisteren.

Eenvoudig

Het bedienen van de Sonos Beam via de Sonos app gaat prima. Alles is overzichtelijk in submenu's weergegeven, waardoor je snel de actie kunt vinden die je wil uitvoeren. Het apparaat zelf is in mooi mat zwart en heeft een slanke belijning met bovenop een vijftal touch buttons die goed werken en wat als groot voordeel heeft dat er geen ontsierende knoppen uitsteken.

Conclusie

Als de Sonos Beam eenmaal is aangesloten en geactiveerd, dan werkt het allemaal super en heb je prima geluid in huis. Het is hierbij erg prettig dat je alles via wifi bedient waardoor er geen ontsierende kabels nodig zijn om kwalitatief hoogwaardig geluid waar dan ook in huis te hebben. Op het moment dat je toe bent aan een nieuw sound system in huis is dit zeker het overwegen waard, zeker met de uitbreidingsmogelijkheden.

Reacties