Inbouwradio RDS

De nieuwe Gira inbouwradio RDS zit eenvoudig in de wand - net als lichtschakelaars en wandcontactdozen.

Gira inbouwradio RDS

Wie hoort niet al bij het ontbijt graag de nieuwste hits? Of wie wil zich niet voor het begin van zijn werkdag op de hoogte stellen van de actuele filemeldingen? Hier zorgt de Gira inbouwradio RDS voor de juiste toon. Het bijzondere daarbij is dat hij in de wand zit. Of preciezer: in gangbare inbouwdozen. Verder heeft hij niets nodig – geen extra antenne, geen andere aansluitingen, geen boxen.

De Gira inbouwradio RDS is met name geschikt voor ruimten met weinig plaats. Voor de keuken bijvoorbeeld. Omdat dat niet alleen een werkplek is, maar steeds meer als woon- en leefruimte wordt beschouwd, willen velen ook daar niet zonder hun favoriete radiostation. Het compacte apparaat bespaart echter niet alleen plaats, maar zorgt ook voor meer veiligheid. Want door de vaste installatie bevindt hij zich altijd op voldoende en daarmee veilige afstand tot spoelbak en aanrecht. De draagbare radio op batterijen kan nu definitief uit de keuken worden verbannen.

Daarbij heeft de Gira inbouwradio RDS alles wat zelfs verwende luisteraars tevreden stelt, vooral wat betreft geluidskwaliteit. De bij levering inbegrepen luidspreker kan in directe combinatie met de radio worden gemonteerd, maar ook op afstand daarvan worden aangebracht. Een tweede luidspreker aansluiten is eveneens mogelijk – de Gira inbouwradio RDS detecteert aangesloten luidsprekers automatisch en schakelt zelf om tussen mono en stereo. Daarnaast kan hij zo worden gekoppeld, dat hij automatisch met het licht kan worden in- en uitgeschakeld. Of hij kan met een tijdschakelklok worden gecombineerd.

Via een stereo AUX-ingang in combinatie met een optionele cinch-contactdoos kunnen ook externe muziekbronnen op de Gira inbouwradio RDS worden aangesloten, zoals MP3-spelers. Daarmee wordt de radio in de wand uitgebreid tot een multifunctionele audio-interface, wat het luistercomfort aanmerkelijk verhoogt. In de slaapstand schakelt de radio een half uur na het inschakelen automatisch weer uit.

De Gira inbouwradio RDS wordt bediend via aanrakingsgevoelige bedienvlakken. Om in te schakelen hoeft slechts een willekeurige plek van het complete bedienvlak te worden aangeraakt en niet perse een aan/uit-vlak. Het display geeft de frequentie van de ontvangen zender weer. Wanneer deze het RDS-signaal uitzendt, worden de zendernaam groot en de frequentie en de huidige tijd klein weergegeven. Bij de eerste ingebruikstelling worden de beide sterkste zenders in de twee zendergeheugens opgeslagen, maar deze kunnen op elk moment worden gewijzigd.

En het mooie daarbij is, dat de Gira inbouwradio visueel aan elke woonstijl kan worden aangepast. Want het bedieningsgedeelte en de luidspreker kunnen vrij met alle afdekramen van de gangbare Gira schakelaarprogramma's worden gecombineerd. De bijbehorende basiselementen zijn er in de kleuren zuiver wit glanzend, crème wit glanzend, aluminium en antraciet. Meer informatie over de Gira inbouwradio vindt u op internet onder www.gira.nl of bij uw plaatselijke installateur.

Een echte muziekliefhebber wees vroeger vol trots op zijn platenverzameling. Wat destijds al gauw enkele meters boekenplank in beslag nam, past tegenwoordig op een smartphone of MP3-speler.
Ruimtebesparend en makkelijk, want zo kan je je muzikale schatten overal beluisteren, waar en wanneer je maar wil.

Het is dus logisch dat de Gira inbouwradio wordt uitgebreid met een docking station. Zo kunnen smartphones en MP3-spelers moeiteloos worden gekoppeld aan de inbouwradio RDS. De functionaliteit daarvan neemt zo enorm toe.

Het docking station bestaat uit een inbouweenheid met 230 V-voeding. Op het inbouwbasiselement kunnen verschillende opzetstukken worden geplaatst, die ook onderling uitwisselbaar zijn. Ze zijn voorzien van oplaadaansluitingen van de bekende smartphone-fabrikanten. Er kunnen maximaal 8 audiobronnen aan het Gira docking station worden toegewezen. Daarnaast kan de accu van het aangesloten apparaat worden opgeladen – met een stroom van max. 1 A bij 5 V DC. Natuurlijk ook als er geen muziek wordt afgespeeld.

Voor de overdracht van muziek naar het Gira docking station hoeft de smartphone niet eens te worden geplaatst. De audio-overdracht gaat namelijk via Bluetooth. Wie geen behoefte heeft aan de oplaadfunctie van het Gira docking station, kan het inbouwbasiselement voorzien van een bijpassende blinde afdekplaat.