Foto: Glasvezel-alles-wat-je-moet-weten

Glasvezel: alles wat je moet weten!

Over glasvezel bestaat veel onduidelijkheid. Want hoe zit het nu eigenlijk met die aansluiting? En waarom wordt er eigenlijk overgestapt naar glasvezel?

Er bestaan ook veel misverstanden over het aanleggen van de glasvezelverbindingen. En moet je meteen verplicht een glasvezelabonnement afsluiten als je een aansluiting hebt gekregen? Hier vind je alles wat je moet weten over glasvezel!

Waarom komt er overal glasvezel?

Een aantal dorpen en steden is al volledig aangesloten op glasvezel. Andere gebieden beginnen net met deze ontwikkeling of volgen pas over enkele jaren. Maar waarom wordt er nu ineens overal glasvezel aangelegd? Dat heeft te maken met drie redenen:
1. Het milieu: glasvezel is een stuk milieuvriendelijker dan koperen kabels. Er komen geen zware metalen meer in de grond terecht en er komt bij glasvezel ook geen elektromagnetische straling vrij.
2. Omdat het zoveel sneller is in het gebruik. De verbinding kan helemaal geoptimaliseerd worden, waardoor iedereen razendsnel internet en tv heeft.
3. Het uitrollen van een 5G-netwerk voor beter internet op de smartphone: dat kan alleen wanneer er overal glasvezel ligt.

Er zijn dus goede redenen waarom de aanleg van glasvezelverbindingen steeds sneller gaat. Er zijn verschillende aanbieders die zorgen voor glasvezelaansluitingen. Zo wordt glasvezel bij KPN snel verder uitgerold. Welke aanbieder het bij jou doet is vooral afhankelijk van waar je woont. Maar als de glasvezelverbinding er eenmaal ligt ben je meestal niet gebonden aan de partij die het heeft aangelegd; je kunt dan ook kiezen voor een abonnement bij een andere provider.

De kosten van een glasvezelverbinding naar jouw huis

Als er glasvezel naar jouw woning wordt gelegd, krijg je daarover eerst bericht. Er zijn twee mogelijkheden. Soms wordt de glasvezelverbinding kosteloos gelegd. Je moet dan wel toestemming geven, maar je hoeft er niet voor te betalen. Dat is met name in de grotere steden, wanneer een hele wijk tegelijk wordt aangesloten. Soms moet je wel betalen voor de verbinding. Dan betaal je een eigen bijdrage voordat de kabel wordt gelegd. Dat gebeurt vooral in dorpen, waar relatief minder huizen in één keer aangesloten kunnen worden. De kosten van de aanleg zijn dan hoger voor de aanbieder. Heeft iedereen in jouw buurt of wijk al een glasvezelverbinding, maar is jouw huis nog niet aangesloten? Dan moet de aanbieder speciaal naar jouw woning toe komen om de glasvezelkabel aan te leggen. Je betaalt er dan heel wat meer voor!

Wat is er nodig voor de aansluiting?

Vrijwel alle woningen in Nederland, uitgezonderd afgelegen boerderijen, hebben een kabelverbinding naar het huis. Deze wordt bij het aanleggen van glasvezelkabels meestal vervangen. Misschien denk je nu dat je hele voortuin zal worden open gegraven. Dat valt gelukkig nogal mee. Er wordt vlakbij de gevel een kleine put gegraven. De kabel wordt dan vanaf de aansluiting bij de stoep onder de grond doorgeboord tot in die put. Daar wordt de kabel omhooggehaald en kan hij worden aangesloten op je huis. Heb je net je tuin zomerklaar gemaakt, dan hoef je niet bang te zijn dat de boel meteen weer overhoop ligt.

De overstap naar een glasvezelabonnement

Als je huis is aangesloten op glasvezel, hoef je niet verplicht over te stappen. Het is natuurlijk wel verstandig. Hier lees je precies waarom glasvezel zoveel sneller is. Als de oude koperen kabel wordt weggehaald, zal je wel moeten overstappen. En als je in een buitengebied woont, kan het zijn dat je minder aansluitkosten betaalt als je meteen overstapt. Dus ook dan is overstappen een voordelige keuze. Sowieso zal het kopernetwerk worden uitgeschakeld over een aantal jaren, waardoor je dan automatisch overstapt naar het glasvezelnetwerk. Er zijn verschillende providers die glasvezelabonnementen aanbieden.

Glasvezel is de toekomst. Het wordt niet voor niets in een razend tempo aangelegd. Steeds meer gebieden worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat verbetert de snelheid en stabiliteit van de internetverbinding. Verder is het goed voor het milieu en geeft het meer mogelijkheden om het netwerk verder te upgraden. Ben jij al klaar voor de toekomst?

Dit is een samenwerking

Reacties