Een eigen thuisbioscoop maken: de checklist

Het is voor veel mensen een ultieme droom: een eigen thuisbioscoop!

23 Januari 2021

Maar het hoeft natuurlijk niet bij dromen te blijven, want eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld om te realiseren. Je zult natuurlijk wel een ruimte in huis beschikbaar moeten hebben voor dit doel. Verder zul je voor je project natuurlijk wel het een en ander moeten aanschaffen, maar dan praten we echt niet over extreme bedragen. Met de onderstaande checklist kun je direct aan de slag!

Akoestiek

De akoestiek van de ruimte is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je kiest voor een inrichting die het geluid niet te veel weerkaatst. In een thuisbioscoop kom je al een heel eind door tapijt op de vloer te leggen. Ben je toch nog niet helemaal tevreden over het geluidsabsorberende vermogen? Overweeg dan om ook akoestische wanddecoratie aan te brengen, zoals een wandtapijt of speciale geluiddempende panelen die ook voor de bouw van radiostudio’s vaak gebruikt worden.

Zitcomfort

Als de ruimte klaar is om het meubilair erin te zetten, wordt het tijd om te gaan kijken naar het zitcomfort. Je wilt natuurlijk wel lekker ontspannen kunnen genieten van de films die je gaat bekijken. Ga dus voor luxe relaxfauteuils en vergeet vooral niet het bijpassende tafeltje om hapjes en drankjes op te zetten, zodat je die steeds binnen handbereik hebt. Houd rekening met de ideale kijkafstand. Die is afhankelijk van het formaat van je beeldscherm.

Apparatuur

En dan natuurlijk het belangrijkste onderdeel van je thuisbioscoop: de apparatuur. Ga je voor een groot formaat televisie, of creëer je een echte bioscoopbeleving door het beeld met behulp van een beamer op een doek te projecteren? Beamers met bijbehorende projectieschermen zijn de laatste jaren aanmerkelijk goedkoper geworden en zijn dus tegenwoordig een goed alternatief. Heb je nog een collectie DVD’s die je in je thuisbioscoop wilt bekijken? Let er dan op dat je de dvd-speler kunt aansluiten op de beamer of tv.

Internet

Waarschijnlijk wil je ook gebruik maken van de mogelijkheid om films via het internet te streamen. In dat geval kun je het beste de verschillende aanbieders van internet vergelijken met elkaar en het pakket kiezen dat qua snelheid en prijs voor jou het meest gunstig is. Er zijn nogal wat verschillen in de tarieven bij de grote providers. Zorg in elk geval voor een behoorlijke downloadsnelheid, zodat je nooit met haperende films wordt geconfronteerd. Veel succes!

Reacties