Foto: 2022/Zo-krijg-je-een-perfecte-thuisbioscoop.jpg

Zo krijg je een perfecte thuisbioscoop

Als je het geluid van je laptop, cd-speler, telefoon of een andere geluidsbron wil versterken kun je daarvoor speakers gebruiken.

Guido van Loon

Dat kan met actieve speakers, waarin een versterker is ingebouwd, of met een losse versterker. In het geval dat je speakers passief zijn, heb je een audioversterker nodig. Je kunt hiervoor Cambridge audioversterkers kopen. Wat een audioversterker doet, is vrij simpel uit te leggen. Een audioversterker versterkt simpelweg het geluid dat uit de geluidsbron komt, zodat de speakers het geluid wel hoorbaar kunnen weergeven. Als je op zoek bent naar een goede geluidsversterker kun je de perfecte dali subwoofers kopen.

Compatibiliteit

Een van de dingen waar je op moet letten bij het kopen van een audioversterker is compatibiliteit. Dit houdt in dat de audioversterker goed samengaat met de speakers. Hoewel het grootste deel van de geluidskwaliteit bepaald zal worden door de speakers, is het zonde om bij dure speakers van goede kwaliteit een goedkope versterker van slechte kwaliteit te gebruiken. Als je twijfelt over de compatibiliteit, laat je dan altijd adviseren. Vraag het bedrijf waar je de versterker gaat kopen om hulp. Als je online om hulp vraagt, is het handig om een foto van je speaker toe te voegen. Zo heeft de winkel een zo compleet mogelijk beeld en kan je zo goed mogelijk geholpen worden.

Hoe kies je een versterker?

De versterker is samen met de luidspreker misschien wel het belangrijkste onderdeel van je geluidssysteem. Natuurlijk zijn ook de kabels en de bron van belang, maar met een beetje investering in speakers en versterkers ben je toch al aardig op weg. Versterkers zijn er in allerlei soorten en maten. De traditionele versterkers zijn over het algemeen bedoeld om een paar luidsprekers in stereo aan te kunnen sturen. Daarnaast heb je de multichannel-versterkers, die surround aansturen, bedoeld om je woonkamer om te toveren tot bioscoop.

Het vermogen van je versterker

Het uitgangsvermogen van de versterker geeft aan hoeveel geluid er uit de versterker komt. Hoe meer vermogen een versterker heeft, hoe meer controle deze heeft over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg. Wel moet je opletten bij het vergelijken op vermogen van versterkers. Fabrikanten hanteren namelijk vaak verschillende meetmethoden. Het aantal kanalen geeft aan hoeveel speakers je op je versterker kan aansluiten in een surround-opstelling.

Toonregeling

Sommige fabrikanten van versterkers produceren hun apparaten zonder toonregeling. Een voorbeeld hiervan zijn de Cambridge audioversterkers. Dit komt voort uit de overtuiging dat het geluid zo natuurlijk mogelijk moet worden weergegeven. Een toonregeling is vanuit dat oogpunt uit den boze. Toch kan het voor de doorsnee consument erg praktisch zijn om de hoge of lage tonen iets bij te kunnen stellen.

Afmetingen van je audioversterker

Vaak sta je niet erg lang stil bij de afmetingen van een apparaat voor je overgaat tot een aankoop. Als je tevreden bent met de afmetingen van je huidige audiomeubel is het verstandig om wél te letten op de afmetingen van je nieuwe audiomeubel. Zo voorkom je dat deze erg van elkaar verschillen en krijg je de perfecte dali subwoofers. Surround-versterkers zijn over het algemeen een stuk groter dan stereoversterkers. Vooral de diepte is groter.

%MCEPASTEBIN%

Reacties