Deze sportvoeding moet je in huis hebben

Sporten doe je met een doel voor ogen. Je wilt vooruit gaan, beter worden en trainen helpt daarbij.

Guido van Loon 18 December 2021

Je past het voedingsschema daarop aan, eet uitgebalanceerd en toch merk je wel wat extra hulp te kunnen gebruiken. Sportvoeding met bijvoorbeeld eiwitten kan je een steun in de rug geven waardoor je tijdens de training verder komt zonder je reserves van eiwitten aan te moeten spreken. Er zijn allerlei soorten sportvoeding die bijdragen aan bijvoorbeeld het afvallen of juist aankomen en de spieropbouw. Hoeveel je waarvan nodig hebt hangt af van wat je wilt bereiken. Lekker en gezond, makkelijk te gebruiken en maximale effecten, dat is wat sportvoeding voor jou kan betekenen.

Eiwit als specialist

Sporten is werken met je spieren. Het maakt niet uit welk type sport, teamsport of krachttraining je doet, de spieren doen het werk. Sportvoeding speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling, het onderhoud en de opbouw. Ook voor het verminderen of voorkomen van spierpijn zijn eiwitten nodig. Verschillende soorten eiwitten hebben allemaal op hun eigen manier invloed op het lichaam waarbij de ene soort sneller in het lichaam wordt opgenomen dan de ander. Extra eiwitten vind je in allerlei producten. Eiwitten in shakes zijn erg gewild omdat ze lekker, snel en makkelijk in te nemen zijn. Natuurlijk zijn er legio andere producten die op een relaxte manier helpen de eiwit inname te vergroten.

Aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en iedere soort aminozuur heeft zijn eigen werkterrein. Er zijn aminozuren die het lichaam zelf aanmaakt en de groep die uit het voedsel gehaald moet worden, Een spiercel bijvoorbeeld, bestaat voor meer dan de helft uit het aminozuur Glutamine. Daarnaast worden de aminozuren uit de BCAA's gebruikt voor herstel van de spieren en het verminderen van spierpijn, maar voorkomen ze ook dat energie uit de spieren gehaald wordt. Een extra pluspunt is dat BCAA's de vetverbranding stimuleren.

Creatine, de verbinding

Daarnaast is creatine belangrijk. Dit is een stikstof die in het lichaam door onder andere de lever wordt aangemaakt. Het is een organische stof die de samenwerking tussen de zenuw- en spierencellen optimaliseert. Om te voorkomen dat je al je reserves verbruikt neem je Sportvoeding met creatine. Het helpt bij duur- en krachtsporten. Juist bij krachtexplosies geeft creatine extra ondersteuning. In het algemeen krijg je meer kracht, kun je langer en soms zelfs zwaarder trainen. Het celvolume van de spieren kan ook toenemen waardoor je wat zwaarder en sterker kunt worden. Een prettige bijkomstigheid is dat je minder snel last van uitdroging hebt. Creatine zit vooral in vlees en vis.

Ben je vegetariër of veganist waardoor je alleen plantaardige eiwitten eet, dan is het aan te raden sportvoeding te gebruiken als aanvulling op je dagelijkse dieet zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Er zijn allerlei soorten sportvoeding maar een ding hebben ze allemaal gemeen. Ze hebben het beste met jou voor. Sportvoeding is daarom makkelijk in te nemen, lekker en speciaal afgestemd op wat jij nodig hebt. Ook voor onderweg zijn er handige verpakkingen en lekkere tussendoortjes. Gecombineerd met sportvoeding en het dagelijks uitgebalanceerde voedingspatroon zorg je goed voor je lichaam en haal je het beste uit jezelf.

Reacties