Zo bouw je je eigen homegym

Hoewel fitness hartstikke populair en gezond is, blijft het toch een dingetje om iedere keer weer naar die sportschool te gaan.

Guido van Loon 24 Juli 2019

Daarnaast heeft ook niet iedereen het budget klaarstaan om meerdere dagen per week in de gym te staan. Gelukkig kun je dit ook gewoon lekker thuis doen. Zo hoef je niet al te ver de deur uit, kun je met je gewichten aan het werk gaan zodra je er (zelfs al is het maar even) tijd voor hebt en ben je ook zo weer thuis. Hoe je jouw eigen homegym in elkaar zet, lees je hier.

1. Vind de juiste ruimte

Heb je een kamer die niet gebruikt wordt? Helemaal top: dan kan deze omgetoverd worden tot fitness paleis. Heb je daarentegen wat minder ruimte tot je beschikking, kijk dan of je een grote ruimte (de woonkamer bijvoorbeeld) op zo’n manier in kan delen dat je een hoekje voor je fitness activiteiten overhoudt. Je kunt dit doen door alles opnieuw in te delen, wat meer ruimte te creëren of door een kamerscherm neer te zetten.

2. Schaf de juiste tools aan

Voordat je aan de slag kunt heb je natuurlijk wel wat tools en wellicht zelfs wat apparaten nodig. Nu hoef je niet direct een hometrainer aan te schaffen, maar wat gewichten, een springtouw, optrekstangen en dat soort apparatuur is toch wel ernstig handig. Je kunt dit gelukkig makkelijk online bestellen zonder hier al te veel budget aan kwijt te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de halterschijven van gewichten.com, of loop de lokale sportzaak eens binnen.

3. Verlichting en omgeving

Zorg er ten eerste voor dat je fitnessruimte de juiste verlichting heeft; zo kun je ook ‘s avonds even aan de slag. De verlichting moet fel zijn, maar vooral een natuurlijk gevoel van licht geven. Ook de omgeving mag gerust wat aangepast en opgeleukt worden. Hang bijvoorbeeld een grote spiegel neer zodat je ziet of je oefeningen op de juiste manier uitvoert, of hang wat toffe motiverende quotes en posters aan de muren. Zo geef je jezelf net de boost die je nodig hebt wanneer het even wat moeilijker gaat.

4. Zorg voor muziek

Sporten gaat een stuk makkelijker met de juiste, opzwepende muziek. Nu hoef je thuis natuurlijk niet met oortjes of koptelefoons rond te lopen. Je kunt ook gewoon een speaker in de omgeving plaatsen of een chromecast op je lokale speaker aansluiten. Zo kun je heerlijk van je eigen muziek genieten en je door de juiste tunes laten motiveren.

5. Zorg voor wat entertainment

Het kan zo zijn dat je niet altijd zin hebt om te sporten. Je kunt het jezelf dan ook wat makkelijker maken door wat entertainment klaar te hebben staan. Kijk bijvoorbeeld je favoriete serie tijdens het sporten, of zet een leuke film op. Zo ben je actief bezig en blijven je gedachten ondertussen rustig en gefocussed op die ene toffe film.

Reacties