Foto: wonennl-nederlandse-vlag

Alles wat je moet weten over het uithangen van de vlag

Op bepaalde dagen in het jaar hangen we de vlag uit, bijvoorbeeld tijdens Bevrijdingsdag.

30 Augustus 2022

Op andere dagen hangen we de vlag halfstok zoals tijdens dodenherdenking, een dag ervoor. Ook als iemand geslaagd is hangen we vaak de vlag uit. Waarom hangen we nog meer de vlag  uit, welke regels horen hierbij en wat komt er allemaal kijken bij het hijsen van een vlag? Wil jij ook graag de vlag uithangen? Dan heb je een Nederlandse vlag met stok nodig.

Wat is de Nederlandse vlag?

De Nederlandse vlag heeft de kleuren rood, wit en blauw in horizontale banen. De exacte kleuren zijn in normblad 3055 beschreven en vastgesteld. Er zijn geen voorschriften wat betreft de afmetingen. In de Vlaggenwet van 1937 is wel vastgesteld dat de verhouding altijd 2:3 moet zijn. Deze verhouding wordt meestal aangehouden als de standaard. De Nederlandse vlag is het symbool van het Koninkrijk der Nederlanden.Het is niet toegestaan om de Nederlandse vlag voor commerciële doeleinden te gebruiken of hem te bedrukken met tekst.

Waarom de kleuren rood, wit, blauw?

De Nederlandse vlag had niet altijd de kleuren rood, wit en blauw. De vlag was eerst rood. Toen Willem I in de zestiende eeuw stadhouder werd, werd de vlag oranje als verwijzing naar zijn achternaam. Dat duurde niet lang want rode stof was goedkoper en bleef langer goed dan oranje stof. Waar de kleuren rood, wit en blauw vandaan komen is niet helemaal zeker. De meest gangbare theorie is dat de kleuren staan de volgende symboliek hebben: rood staat voor het volk, wit voor de kerk en blauw voor de adel. Deze symboliek wordt ook in Frankrijk gebruikt.

Wanneer kun je de vlag uithangen?

Er zijn geen regels als het gaat om het uithangen van de vlag. Als je wilt mag je iedere dag de vlag uithangen. Er zijn wel een aantal officiële data waarop normaalgesproken de vlag wordt uitgehangen:

 

  • De verjaardag van Prinses Beatrix op 31 januari

  • Op Koningsdag, de verjaardag van koning Willem Alexander op 27 april

  • Tijdens dodenherdenking op 4 mei, vlag halfstok vanaf 18:00 tot zonsondergang

  • Tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei

  • Op de verjaardag van koningin Maxima op 17 mei

  • Op de laatste zaterdag in juni, tijdens Veteranendag

  • Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië op 15 augustus

  • Op de derde dinsdag in september op Prinsjesdag en alleen in Den Haag

  • Op 7 december tijdens de verjaardag van prinses Catharina- Amalia

  • Op koninkrijksdag op 15 december

Verder is het gebruikelijk om de vlag uit te hangen als iemand in de familie geslaagd is voor zijn of haar examen en in het geval van een geboorte of een huwelijk.

Oranje wimpel

Op Koningsdag en met de verjaardagen van de leden van het koninklijk huis hang je de vlag uit met een oranje wimpel. Bij andere gelegenheden zoals Bevrijdingsdag en Dodenherdenking hang je de vlag uit zonder oranje wimpel. 

Een Nederlandse vlag kopen

Het formaat van de vlaggenstok is afhankelijk van de grootte van je huis en de ruimte eromheen. Bij een gemiddeld rijtjeshuis in Nederland is een vlaggenstok van 2 meter groot genoeg. Het formaat van de vlag hangt af van de vlaggenstok. 

Welk formaat vlag moet ik kopen?

Heb je een vlaggenstok tot 6 meter dan is een vlag van 150 x 225 centimeter voldoende. Met deze afmetingen valt de vlag goed op. Wil je een minder opvallende vlag, dan kun je ook voor een kleiner formaat kiezen. Heb je een grotere vlaggenmast dan is een vlag van 2 bij 3 meter mooi. 

Van welk materiaal is een vlag gemaakt?

Vlaggen worden gemaakt van spunpoly. Dit is een robuust materiaal dat erg duurzaam is. Vroeger werden vlaggen van katoen gemaakt en ging een vlag een stuk minder lang mee. Het is verstandig om je vlag zo nu en dan in de was te doen. Uitlaatgassen en de weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat hij snel vies wordt.

Hoe hang je de vlag op?

Het ophangen van een vlag aan een vlaggenstok is niet moeilijk. Kleine vlaggen hebben een lusje en een koordje. Deze knoop je tussen het touw van de vlaggenstok. Door aan een van de touwen te trekken kun je de vlag hijsen.

 

Reacties