Foto: Badkamer_ontwerp

Zo laten keramische tegels je badkamer groter lijken

Met de juiste materialen en ontwerpen kun je een badkamer creëren die ruim en open aanvoelt.

Marcel 31 Mei 2024

De badkamer is vaak een van de kleinste ruimtes in huis, maar dat betekent niet dat het zo hoeft te voelen. Met de juiste materialen en ontwerpen kun je een badkamer creëren die ruim en open aanvoelt. Keramische tegels zijn hierbij een uitstekende keuze. In deze blog delen we tips en trucs om je badkamer visueel groter te laten lijken met keramische tegels.

Kies de juiste kleur keramische tegels in de badkamer

Lichte kleuren zijn je beste vriend als het gaat om het creëren van een ruimtelijk gevoel in de badkamer. Witte, crème en lichtgrijze tegels reflecteren meer licht, waardoor de ruimte helderder en groter aanvoelt. Neem daarom de volgende tips mee om de juiste kleur te bepalen voor jouw keramische tegels in de badkamer:

  • Gebruik lichte, neutrale kleuren.
  • Combineer verschillende tinten binnen hetzelfde kleurenschema voor diepte.
  • Vermijd donkere kleuren, die kunnen de ruimte kleiner laten lijken.

Door uniforme kleuren te kiezen voor zowel de vloer als de wanden, kun je een samenhangend en open effect bereiken. Daarbij kan het in een smalle badkamer mooi zijn om de diepte verder te accentueren, dit kan door het kiezen voor keramische tegels met subtiel contrasterende tinten.

Gebruik grote tegels voor een ruimtelijk effect

Naast de kleur, helpen grote tegels om de ruimte groter te laten lijken doordat ze minder voegen nodig hebben. Minder voegen betekent vanzelfsprekend een naadloze look. Dit zorgt voor een rustiger en minder druk visueel beeld.

Vind je dit mooi? Overweeg tegels van 60x60 cm of groter voor zowel de vloer als de wanden. Deze grote tegels creëren een uniforme uitstraling, wat zorgt voor rust. Het plaatsen van grote tegels diagonaal kan ook bijdragen aan een optisch vergrotend effect.

Creëer doorlopende lijnen in de badkamer met voegkleuren

Ook het kiezen van de juiste voegkleur is cruciaal voor het creëren van een doorlopend effect in de badkamer. Het gebruik van een voegkleur die dicht bij de kleur van je tegels ligt, helpt namelijk om de voegen minder opvallend te maken. Dit zorgt voor een naadloze en vloeiende uitstraling die de ruimte groter doet lijken.

Vermijd daarom sterke contrasten tussen de keramische tegels en voeg. Dit kan de ruimte visueel splitsen waardoor het geheel uiteindelijk kleiner aanvoelt in plaats van groter. Ook is het aan te raden om dunne voeglijnen te gebruiken, voor een strak en modern uiterlijk. Dikke voeglijnen maken de uitstraling veel rommeliger en ouderwets.

Speel met patronen en texturen

Hiernaast kunnen patronen een krachtige manier zijn om diepte toe te voegen aan je badkamer. Hierbij heb je keuze uit verschillende patronen en afwerkingen, die allen een ruimtelijk effect creëren. Patronen en texturen zorgen namelijk voor:

  • Meer dynamiek in de badkamer
  • Optische verlenging van de ruimte
  • Extra lichtreflectie
  • Een luxe uitstraling

Zo zijn visgraat tegels en diagonale plaatsingen bijzonder effectief in het vergroten van de ruimte. Anderzijds reflecteren glanzende tegels meer licht, wat bijdraagt aan een open en luchtig gevoel. Texturen kunnen ook helpen om diepte te creëren zonder dat de ruimte te druk wordt.

Kies daarom voor subtiele texturen die een luxe uitstraling geven zonder te overheersen. Om zelf te ervaren wat deze verschillen betekenen voor de ruimte, kun je al deze opties in de showroom van Binnentegels bekijken, of online in de webshop.

Keramische badkamer tegels verlichten en spiegelen

Daarbij is goede verlichting in de badkamer essentieel om de ruimte groter te doen lijken. Kies voor heldere, warme verlichting om schaduwen te minimaliseren en de ruimte lichter en ruimer te maken. Ingebouwde verlichting kan de strakke en moderne look van keramische tegels in de badkamer versterken.

Een ander bekend trucje om een ruimte groter te laten lijken, is het toevoegen van spiegels. Ook werken deze bijzonder goed in combinatie met keramische tegels. Plaats bijvoorbeeld een grote spiegel tegenover je tegels om het licht te weerkaatsen en een gevoel van diepte te creëren.

Uiteindelijk zullen al deze keuzes in kleur, formaat, patronen en afwerkingen van keramische tegels je badkamer aanzienlijk groter doen lijken. Door lichte kleuren, grote tegels, passende voegkleuren, interessante patronen en strategische verlichting en spiegels te gebruiken, kun je een badkamer creëren die niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk en ruimtelijk is. Overweeg daarom keramische tegels voor je volgende badkamerproject en ontdek hoe deze veelzijdige optie een wereld van verschil kan maken.

Reacties