Foto: 2017-10/Lingen_houtlook tegels.jpg

Houtlook tegels! Of toch liever een houten vloer?

Hout is warm!

Veel mensen willen graag warmte creëren in hun woning. De keuze gaat dan al snel naar een houten vloer. Hout is een natuurproduct en brengt warmte aan in je interieur. Een houten vloer is in vele kleuren en structuren verkrijgbaar, dus je vindt altijd wel een houten vloer die bij jouw interieur en jouw smaak past.

Hout verveelt nooit!

Vroeger werd er natuurlijk heel veel van hout gemaakt, tot hele woningen aan toe. Waar jaren geleden de houten balken in een woning wit werden geverfd, wil je nu toch graag weer de ‘echte’ kleur van de balken terug.

Wie kent er niet de grove houten vloeren in oude boerderijen? Heel herkenbaar is natuurlijk ook het visgraatmotief wat vroeger heel veel werd gebruikt. Ook dit visgraatmotief is nu weer helemaal trendy.

Wat moet je weten over hout?

Houten vloeren zijn stoer en sterk, maar niet ze zijn niet onverwoestbaar. Over het algemeen kun je de meeste problemen voorkomen voordat ze optreden door met de juiste zorg te onderhouden en indien u de vloer zelf legt door de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen en deze toe te passen.

Om een juiste keuze te kunnen maken, moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de eigenschappen van hout. Hout is zacht. Hierdoor ontstaan sneller krassen. Een oplossing hiervoor is natuurlijk om viltjes te plaatsen onder de meubelen en zware apparatuur. Een goede inloopmat geeft bescherming van je vloer tegen schurend stof en gruis. Heb je een huisdier, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden. Een huisdier kan zorgen voor schade aan je mooie houten vloer.

Hout neemt vocht op. Het is dus af te raden om hout in vochtige ruimtes te plaatsen. Ook in de keuken kan een houten vloer dus voor problemen zorgen. Een bekende vraag is ‘wat gebeurt er als er een glas rode wijn valt?’. Rode wijn, maar ook andere bijtende producten kunnen voor vlekken zorgen welke je niet makkelijk kunt verwijderen.

Hout werkt. Hout is een natuurproduct en verschillen in luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het hout gaat werken waardoor er kieren kunnen ontstaan of de vloer wat bol gaat staan.

Houtlook tegels

Heb je twijfels over een houten vloer? Zoek je wel de uitstraling, maar niet alle negatieve eigenschappen? Dan is dit dé oplossing voor jou: houtlook tegels! Een jaar of 10 geleden kwamen de eerste ‘houtlook tegels’ op de markt. Hier werd niemand echt warm van, want het was duidelijk zichtbaar dat het om een tegel ging. In de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van deze houtlook tegels enorme sprongen gemaakt.

De houtlook tegels zijn inmiddels niet meer van echt te onderscheiden. Ook hierin heb je enorm veel keuze mogelijkheden. Naast keuze in kleur kun je ook kiezen voor veel of weinig structuur en met of zonder knoesten. Daarnaast heb je ook nog volop keuze in de afmetingen van deze houtlooktegels.

Naast de grote formaten van bijvoorbeeld 37,5x150cm heb je tegenwoordig ook de afmeting 10x70cm. Met deze afmeting kun je mooi het karakteristieke visgraatpatroon van vroeger realiseren in tegels.

De voordelen van houtlooktegels op een rijtje

  • Houtlook tegels of toch liever een houten vloerNiet van echt te onderscheiden. Naast echtheid in structuur, knoesten en nerven zijn ook de diverse kleurmogelijkheden niet van echt te onderscheiden.
  • Krast niet. Deze tegels lijken op hout, maar hebbend de hardheid van een tegel.
  • Neemt geen vocht op. In de bovenkant van de tegel kan geen vocht trekken. Dit betekent dus dat je houtlooktegels ook in de badkamer kunt gebruiken.
  • Is uitstekend te combineren met vloerverwarming. Een houtlooktegel wordt onder een dusdanig hoge temperatuur gebakken, waardoor de tegel dicht van structuur wordt, geen vocht opneemt en onder invloed van luchtvochtigheid of temperatuurverschillen dus ook niet werkt. Daarnaast heeft een houtlooktegel een optimale warmtegeleiding, waardoor deze uitermate geschikt is om op vloerverwarming te plaatsen.
  • Weinig onderhoud. Het is geen probleem als er vocht of zelfs wijn op komt of zand op ligt. Een houtlooktegelvloer is makkelijk te onderhouden: stofzuigen en dweilen!
  • Ook na een paar jaar is schuren en een nieuwe laklaag niet nodig. Het advies blijft: stofzuigen en dweilen.


Meer informatie over houtlook tegels

Reacties