De voordelen en kosten van vloerisolatie

Energiebesparing en het terugdringen van de CO2-uitstoot zijn al jarenlang hot items.

07 November 2018

Met name in woningen, zowel nieuwbouwwoningen als bestaande huizen, vinden op dit gebied veel ontwikkelingen plaats. Vloerisolatie wordt steeds geavanceerder en het rendement van dit soort isolatie qua energiebesparing groeit nog steeds door innovatie en technische verbeteringen. Heb je in jouw huis nog geen vloerisolatie, dan is het echt hoog tijd om dit op korte termijn te gaan regelen. Maar wat zijn precies de voordelen van vloerisolatie. En welke kosten zijn er aan het aanbrengen van vloerisolatie verbonden, rekeninghoudend met diverse soorten en methoden van vloerisolatie?

Voordelen van vloerisolatie

Het isoleren van de vloer(en) in de woning levert veel op. Er zijn meerdere pluspunten te noemen als het gaat om het isoleren van de huisvloer. Wie ze op een rijtje zet en nog geen geïsoleerde vloer(en) heeft, zal verbaasd zijn over wat isolatievloeren jou - en het klimaat - allemaal opleveren:

Een goed geïsoleerde vloer maakt het in huis een stuk comfortabeler. Met blote voeten of sokken over de vloer lopen is in de winter en herfst voortaan geen zelfkastijding meer, maar prima te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een geïsoleerde vloer tot wel 4 graden Celsius warmer is dan een niet-geïsoleerde vloer. Dat scheelt natuurlijk enorm in de energiekosten, omdat de kachel een stuk lager gezet kan worden. Voordelig is daarbij ook dat de vloer een stuk langer warm blijft als je voor vloerisolatie kiest.Een goed geïsoleerde vloer werkt ook geluiddempend. Een voordeel dat je gratis meepakt als je jouw vloer laat isoleren.

Met een isolatievloer is het gebeurd met optrekkend vocht uit de kelder of kruipruimte. Verder maakt een geïsoleerde vloer ook een definitief einde aan het fenomeen van tochtige vloeren. De warmte op de vloer wordt daarnaast gelijkmatig verdeeld, wat het comfort nog eens extra verhoogt. Ten slotte is een isolatievloer goed voor de gezondheid en het klimaat in huis. Van huisstofmijten heb je geen last meer. Mensen met astma en reuma zullen merken dat hun klachten verminderen als nadat de vloer geïsoleerd is. En ten slotte heb je minder last van ongedierte als pissebedden, spinnen en mieren.

De kosten van vloerisolatie

Allemaal leuk en aardig, die voordelen van een isolatievloer. Maar hoeveel kost een isolatievloer? En kan deze investering eigenlijk wel uit? Het antwoord is simpel: de kosten vallen erg mee en zijn snel terugverdiend. Een appartement van 45 m2 isoleren kost ongeveer €1350,-, voor een tussenwoning betaalt u gemiddeld €1500,-. Bij een groot vrijstaand huis met een vloeroppervlakte van 70 m2 kost het aanleggen van een vloerisolatie ongeveer €2100,-. Doorgaans is de investering van vloerisolatie binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. Als u gemeentelijke subsidie aanvraagt, heb je terugverdiend in een nog kortere periode. Kortom: een isolatievloer is goed betaalbaar en een prima investering.

Reacties