Foto: belang-vloer-isoleren-2

De voordelen van een goed geïsoleerde vloer

Je vloer isoleren zorgt voor meer comfort doordat je minder snel koude voeten krijg, het bespaart geld qua energiekosten en het is beter voor het milieu.

Guido van Loon

Het zou dan ook vast wel eens door je gedachte gegaan zijn om je vloer te isoleren. Daarnaast heb je met vloerisolatie geen last meer van vochtproblemen in je woning. Maar wat houden deze voordelen nou precies in? In dit artikel geven we je meer informatie over vloerisolatie.

Een woning met een geïsoleerde vloer voelt prettiger aan. De isolatielaag van de vloer houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen waardoor de warmte beter in je huis blijft hangen. Dit komt ook ten gunste van je energieverbruik, omdat je minder warmte verliest. Zo hoeft je cv-ketel of warmtepomp minder hard te werken.

Wanneer je last hebt van huisstofmijt in combinatie met een vloerbedekking of een los vloerkleed zonder vloerisolatie dan is het zeker aan te raden om dit alsnog te doen. Want op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt veel meer huisstofmijt op voor dan op een geïsoleerde vloer. Een niet-geïsoleerde vloer is namelijk kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Met vloerisolatie heb je een warmere en drogere vloer en dat is minder fijn voor huismijt. Heb je overigens ook nog eens last van je luchtwegen? Dan kun je trouwens beter een gladde vloer van hout of laminaat nemen, aangezien daar nog minder huisstofmijt op af komt.

De juiste materiaalkeuze voor de opbouw van de vloer

Om goed en lang gebruik te kunnen maken van een geïsoleerde vloer, moet de opbouw ervan goed worden uitgevoerd. Hierin speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol. De eerste laag waarmee je begint is de betonplaat. Deze moet minstens 10 cm dik zijn voor een goede basis voor je vloer.

Op de tweede laag komt bouwfolie en de isolatie. Deze laag mag vrijwel direct op de eerste laag terecht komen zodat de extra bescherming tegen vocht biedt. Tot slot kan er op de derde laag de leidingen en de centrale verwarming geplaatst worden. Wanneer deze geplaatst zijn kan het dichtgemaakt worden met een laag chape (cement laag) van ongeveer 8 cm dik. Voor de laatste laag, kun je de chape afwerken met de vloer die je wil.

Besparing

Nu is natuurlijk de vraag hoeveel je nou precies bespaart met het isoleren van je vloer. In onderstaande tabel staat een indicatie van de investering per woning en de jaarlijkse besparing van de energiekosten en de CO2 weergegeven.

Woning

Eenmalige kosten

Jaarlijkse besparing energiekosten

Jaarlijkse besparing CO2

Tussenwoning

€1400,-

€200,-

470 kilo

Hoekwoning

€1500,-

€210,-

500 kilo

2-onder-1-kap

€1600,-

€270,-

600 kilo

Vrijstaande woning

€2800,-

€400,-

950 kilo

De besparing verschilt per huis, maar ook per persoon. Het hangt er namelijk vanaf hoe hoog en hoe vaak je de verwarming aanstaat. In de tabel kun je zien dat het een relatief dure investering is maar dat het ook een eenmalige betaling is. Doordat je uiteindelijk gaat besparen dankzij de vloerisolatie, heb je je geld ook weer snel terugverdiend. Ook werkt het in je voordeel wanneer je het huis zou gaan verkopen.  

Overgaan tot vloerisolatie

Ben je overtuigd geraakt om tot vloerisolatie over te gaan maar wil je toch nog meer informatie en het liever uitbesteden? Begin dat met vergelijken van offertes van specialisten in jouw regio. Door offertes te vergelijken krijg je persoonlijk advies en meer duidelijkheid over de daadwerkelijk kosten voor jouw woning. 

Reacties