Foto: Bolefloor-plankenvloeren

Plankenvloer: ideale houten vloer

Een vloer die bij elk interieur past? Een plankenvloer biedt de oplossing! De houten vloer is echte trendsetter.

Guido van Loon

Een rustieke plankenvloer maakt elk interieur meteen gezellig en warm. Hout 'leeft', dit zorgt ervoor dat jouw plankenvloer bijzonder en natuurlijk is.

Qua uitstraling variëren de mogelijkheden bij een plankenvloer van strak hedendaags design tot de optiek van een eeuwenoude kasteelvloer. Het aanbod aan plankenvloeren is enorm: zowel qua soorten, kleuren en structuur als uitvoeringen. Kies bijvoorbeeld voor de roomwitte, gelige of lichtbruine tinten van eiken, esdoorn, beuken of noten.

Patronen

Kenmerkend voor een plankenvloer is het afwisselende patroon van verschillende lengtes en/of breedtes. De meest populaire houtsoorten zijn er bovendien vaak in verschillende selecties of sorteringen, uiteenlopend van planken met een zeer regelmatig en rustig beeld, tot delen met veel noesten en een uitgesproken nerftekening voor een meer rustiek beeld.

De zogenaamde geborstelde vloerdelen hebben ook een ‘puur natuur’-uitstraling. De planken hebben dan een bijzondere bewerking ondergaan, waarbij de zachte delen van het oppervlak zijn weggeborsteld. Daardoor is de houtnerf duidelijk zichtbaar én voelbaar. Ook apart zijn bewerkingen zoals (hand)schrapen of dwarse zaagsneden, die vooral het stoere karakter van de plank versterken.

Uitstraling

Een nieuwe houten vloer, maar dan van oude planken. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een houten vloer met een doorleefde uitstraling in de vorm van oude vloerdelen. Die zijn er in twee soorten: echt oud en oud gemaakt. Echt oude planken zijn afkomstig uit bijvoorbeeld oude treinwagons, huizen, kastelen of kloosters. Het verleden heeft duidelijk sporen achtergelaten in de vorm van butsen, krassen en spijkergaatjes. Wie die doorleefde uitstraling wel kan waarderen, maar tóch de voorkeur geeft aan nieuw, vindt een alternatief in de zogenoemde verouderde planken. Deze worden steeds vaker aangeboden en hebben sfeervolle collectienamen als kasteelvloer, abdijvloer of kloostervloer. Het betreft hier nieuw geproduceerde planken, die kunstmatig zijn voorzien van deuken en krassen. Vaak ondergaat het hout nog behandelingen waardoor het hout verkleurt. Een donkere bruintint (gerookt) of juist een lichte, gekalkte kleur draagt bij aan het 'versleten' uiterlijk.

Duurzaam

Hout is van nature sterk, sommige soorten gaan eeuwen mee. De duurzaamheid ervan wordt uitgedrukt in klassen: van I (heel duurzaam) tot V (niet duurzaam). Qua kleur kan een plankenvloer heel verschillend worden afgewerkt, er is voor elk wat wils. Beitsen en oliën kunnen de houten vloerdelen bijzondere en warme tinten meegeven. Dat kan ook handig zijn als je bijvoorbeeld kersen een mooie kleur vindt, maar toch liever een hardere houtsoort zoals eiken op de vloer hebt. De liefhebber van naturel kan een blanke lak, beits, olie of was als afwerking gebruiken. Blanke olie, beits en dergelijke verdiepen de eigen tint van het hout en laten de tekening mooi uitkomen. Een mooie tint is natuurlijk belangrijk, maar de afwerking van planken dient natuurlijk vooral om de vloer te beschermen tegen vocht en vuil.

Vast of los leggen

Een plankenvloer kan vast (verlijmd) of los (zwevend) op een ondervloer worden gelegd. De meeste vloeren worden verlijmd. De kans op werking wordt zo nog kleiner en de loopgeluiden in de ruimte worden minder. Er komt geen zuurstof onder de vloer, waardoor er geen klosgeluiden ontstaan. Vooral bij zwevend leggen is het van belang om de zwel- of expansieruimte rondom de vloer in de gaten te houden. In verband met het uitzetten van het hout moet er enige afstand (minimaal 10 mm, bij grotere oppervlakten nog meer) tot de muren, maar ook rond verwarmingsbuizen vrij blijven.

- Volledig verlijmen en spijkeren op spaanplaat kan de werking van de vloer tegengaan.
- Spijkers blijven uit het zicht als er schuin naar binnen wordt gespijkerd vanuit het mes van de mes-en-groef verbinding.
- (Plak)plinten in dezelfde houtsoort als de vloer kunnen uitkomst bieden bij lastige stukjes.
- Let er bij oude plankenvloeren op dat de mes-en-groef verbinding niet teveel is beschadigd. Hierdoor zou de vloer als geheel minder stevig kunnen worden.

Qua uitstraling variëren de mogelijkheden bij een plankenvloer van strak hedendaags design tot de optiek van een eeuwenoude kasteelvloer. Het aanbod aan plankenvloeren is enorm: zowel qua soorten, kleuren en structuur als uitvoeringen. Foto: Uipkes Houten Vloeren

Samengesteld

Een plankenvloer bestaat tegenwoordig voor het grootste gedeelte uit vloerdelen die uit samengestelde delen bestaan. Dit houdt in een toplaag van hout en daaronder berken plaatmateriaal. De toplaag zorgt ervoor dat de vloer precies zo uitziet als een massieve vloer. Bovendien is de werking door de samengestelde delen veel kleiner. Breedtes tot en met 40 centimeter kunnen zo probleemloos gelegd worden.

Werkt het?

De kans op natuurlijke werking van het hout blijft aanwezig. Hier zijn echter verschillende oplossingen voor. Zo zijn er verbindingssystemen met metalen clips aan de onderzijde, die de vloer bij elkaar trekken. Ook parketveren kunnen de werking van het hout opvangen. Deze stalen veren worden geplaatst in de expansieruimte rondom de vloer en duwen als het ware de planken tegen elkaar bij krimpen. Zetten de planken uit, dan vangen de veren de spanning op. Een andere oplossing is een klevende, elastische ondervloer die de planken bij elkaar houdt en ook nog eens geluidsreducerend werkt. Maar veruit de beste oplossing is om de temperatuur en vochtigheid in de woning redelijk constant te houden. Een hygrometer biedt uitkomst.

FSC-keurmerk

Wie het milieu een warm hart toedraagt, let bij het kopen van een houten vloer op het FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). De statutaire naam in Nederland is Stichting Goed Hout. Deze internationale, onafhankelijke organisatie zet zich - zonder winstbelang - in voor goed bosbeheer. Hiervoor zijn in samenwerking met diverse organisaties richtlijnen opgesteld. Om zeker te weten dat het hout uit een FSC-bos komt, wordt de hele handelsketen gecontroleerd; van bos tot eindproduct. Hout voorzien van het FSC-keurmerk komt dus gegarandeerd uit bossen die behouden blijven voor de toekomst!

Zoveel houtsoorten, zoveel hardheden. Kortweg onderscheiden we twee soorten hout; harde en zachte houtsoorten. Kersen is bijvoorbeeld harder dan berken, maar minder hard dan beuken, eiken of maple (Canadese esdoorn). Een vloer van berken of kersen zal dus eerder deuken en butsen oplopen. Als je je dit van tevoren bedenkt, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar het kan juist bijdragen aan de sfeer van een doorleefde plankenvloer. Je vloerenleverancier kan je hierover tot in detail informeren.

Ondervloer

Hout heeft een hard oppervlak en dat betekent dat geluiden in de ruimte worden weerkaatst. Zachte materialen zoals gordijnen, vloerkleden en meubelen in de kamer of boeken in de kast absorberen een deel van het geluid. Ook zacht ondervloermateriaal kan de klanken dempen. Van een heel andere orde is de geluidsoverlast die beneden- en zijburen kunnen ervaren. Dit is alleen al belangrijker, omdat daar een norm voor bestaat. De in Nederland geldende eis is dat bij vloeren in etagebouw het geluid dat doorklinkt naar de ondergelegen woonlaag met minimaal 10 dB wordt verminderd. De reductie-eis heeft geen wettelijke status, maar is algemeen aanvaard. Veel VvE’s (Vereniging van Eigenaren) stellen de vermindering volgens de norm verplicht. Let erop dat het geluidsreducerende ondermateriaal voldoet aan de Nederlandse en Europese norm (NEN-EN-ISO 140/717-2 1997). Als het goed is wordt deze norm op alle producten vermeld.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties