Foto: 2017/laminaat-leggen.jpg

Klikt het tussen jou en jouw laminaat?

Je hebt een nieuwe kliklaminaatvloer gekocht en dan mag je best een beetje trots zijn.

Je moet de vloer alleen nog zelf leggen. Best een flinke klus? Of toch niet? Wanneer je jezelf goed voorbereid op het leggen van kliklaminaat, dan is deze klus heel goed zelf te doen.

In principe is het leggen van kliklaminaat makkelijk. Het belangrijkste is dat je je van tevoren verdiept in waar je allemaal rekening mee moet houden. Houd er daarnaast rekening mee dat je alle benodigde spullen in huis haalt.

Kliklaminaat aanbrengen in 5 stappen

Om het nog makkelijk voor je te maken noemen laten we in 5 stappen weten hoe je het beste aan het werk kunt gaan.

1. Ondergrond

Zorg er goed voor dat de ondergrond waarop je het kliklaminaat gaat leggen schoon, vlak, droog en stofvrij is. Een goede ondergrond is namelijk heel belangrijk.

2. Warmte- en geluidisolatie

De functie van een ondervloer is dat die vochtwerend en geluiddempend is. Daarom dien je een betonnen ondergrond te bedekken met dampdichte ondervloerfolie. Vervolgens plaat je daar een ondervloer op die warme isolerend is. Wanneer nodig kan daar nog een derde laag met geluiddempende platen op. Vaak is dit laatste niet nodig bij het plaatsen van kliklaminaat.

3. Het laminaat leggen

Nu is het tijd om te beginnen met het leggen van het kliklaminaat. Begin hierbij in een hoek van de langste zijde van het vloeroppervlak. Denk vervolgens na over het patroon waarin je het kliklaminaat wilt leggen. Het is - voor een mooi resultaat - van groot belang dat de eerste twee rijen goed op elkaar aansluiten. Zoniet, dan bestaat het risico op ‘scheeflopen’ van de vloer.

4. Het vormen

Je zult merken dat je tijdens het leggen allerlei vervelende obstakels tegenkomt, zoals vervelende hoekjes. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een profiel mal. Dit apparaat leg je langs het obstakel, daarna teken je het op het laminaat. Op die manier is het makkelijk te zagen.

5. De plinten

Een veelgemaakte fout is dat veel mensen niet rekeninghouden met het feit dat een laminaatvloer ruimte nodig heeft. Plinten kun je daarom niet op de vloer vastzetten. Hou daarom altijd minimaal 1mm ruimte over. Dit geldt niet voor plakplintjes: deze kunnen echter wel op de vloer worden bevestigd.

 

Reacties