Foto: zo-blijft-je-laminaat-vloer-mooi

Zo zorg je ervoor dat je laminaat het langste mooi blijft

Laminaatvloeren zijn door de jaren heen één van de populairste vloeren geworden. Prijstechnisch zijn de vloeren natuurlijk ook interessant.

Guido van Loon

Verder heb je opties te over, wat betreft alle verschillende soorten laminaat. Aangezien het haast niet meer te onderscheiden is van echt hout, is het logisch dat zoveel mensen voor laminaat gaan. Last but not least zijn de vloeren ook nog eens heel makkelijk in onderhoud. Als je ‘m op de juiste manier verzorgt, kan je vloer nog jaren mee. Maar hoe onderhoud je een laminaatvloer? Hieronder geven we je vijf tips die je daarbij helpen!

Tip 1: dweil met zo min mogelijk water

Schoonmaken is natuurlijk erg belangrijk als je jouw laminaatvloer mooi wilt houden. Maar houd in gedachte dat water één van de grootste vijanden is van laminaat. Een teveel aan water zorgt er namelijk voor dat het in je laminaat trekt en het vervolgens weer uitzet. Je kunt je voorstellen dat je vloer hierdoor beschadigd en dat wil je natuurlijk niet! Dweil daarom met zo min mogelijk water. Even stofzuigen, een vochtige doek of dweil over je vloer en je bent klaar. Het beste is om dit één keer in de twee weken te doen. Extra tip: laat nooit waterdruppels liggen op je laminaat.

Tip 2: zorg dat zand buiten blijft

Op een laminaatvloer ontstaan niet zo snel krassen. Dit komt omdat laminaat is voorzien van een harde, beschermende kunststof laag. Toch kunnen zanddeeltjes op de vloer krassen veroorzaken omdat het eigenlijk kleine steentjes zijn. Het probleem bij laminaat is dat deze krassen niet goed te herstellen zijn. Dat is natuurlijk erg jammer als je net heel je ziel en zaligheid in het laminaat leggen hebt gestopt. Zorg er daarom voor dat je een goede deurmat hebt, dat zorgt ervoor dat een groot deel van het vuil buiten je huis blijft. Verder is het belangrijk om regelmatig de stofzuiger over je vloer te halen. 

Tip 3: wees voorzichtig met het verplaatsen van meubels

Zware meubels, stoelen die je verschuift en plantenpotten kunnen je vloer bekrassen als je ze verplaatst. Zorg er daarom voor dat ze allemaal voorzien zijn van vilt. Je kunt alle poten en onderkanten vol plakken met vilt om dit probleem op te lossen. Dat is beter voor je meubels én voor je vloer. Win-win dus. Zorg er wel voor dat je ze op tijd vervangt, want anders heeft het geen effect meer.

Tip 4: gebruik niet ‘zomaar’ een reiniger voor je vloer

Tijdens het schoonmaken wordt er snel naar allesreiniger gegrepen. Ook al doet de naam het vermoeden, dit reinigingsmiddel is niet voor alles goed. Als je jouw laminaatvloer wilt schoonmaken, kies dan specifiek voor een laminaatreiniger. Deze is speciaal gemaakt voor het materiaal en is te gebruiken bij vrijwel alle vlekken. Je mag allesreiniger, groene zeep of agressieve reinigingsmiddelen gewoon in de kast laten staan. 

Tip 5: verwijder hardnekkige vlekken met de juiste middelen

Soms komen er vlekken op je vloer die grondig schoongemaakt moeten worden. Heb je bijvoorbeeld vlekken van teer, inkt of schoenzolen? Gebruik dan terpentine, aceton en een vochtige doek om het schoon te maken. Bij chocolade- of vetvlekken gebruik je wat spiritus met een vochtige doek. Voor de rest voldoet water of een goede laminaatreiniger. 

Met deze vijf tips blijft je laminaatvloer in opperbeste staat en gaat ‘ie tot wel tien jaar mee!

Reacties