Foto: Laminaat-leggen-waarmee-rekening-houden

Laminaat leggen, waarmee rekening houden?

Een laminaatvloer leggen lijkt in eerste instantie heel eenvoudig. Echter is wel de nodige ervaring en kennis nodig bij het leggen van laminaat.

Gelukkig vind je in deze blog een aantal handige tips en adviezen, waardoor het laminaat leggen eenvoudiger zal worden.

Voorbereidende werkzaamheden

Ten eerste is het belangrijk om de laminaatplanken te laten acclimatiseren, aan de ruimte waarin deze worden geplaatst. Hierbij laat je het laminaat in de verpakking zitten, om deze vervolgens voor 48 uur in de ruimte te laten liggen. De laminaatplanken zullen vervolgens aan de temperatuur en vochtigheid van de kamer wennen. Wat de voordelen hiervan zijn? Nou, de laminaatvloer zal na het leggen niet veel meer uitzetten. Tevens is de kans op het kromtrekken van de planken een stuk kleiner.

Benodigdheden

Bij het laminaat leggen komen een aantal gereedschappen goed van pas. Denk hierbij aan een laminaatsnijder, decoupeerzaag, laminaatzaagjes (voor de decoupeerzaag), slagblokje, profielaftaster, een potlood, zwaaihaak en nog een aantal andere gereedschappen. In dit geval zal je de meeste gereedschappen zelf in huis hebben, maar een aantal waarschijnlijk niet. Het is dan verstandig om deze te lenen van vrienden, familie of buren. Mocht je van plan zijn om met regelmaat een laminaatvloer te leggen, dan is aanschaffen van deze gereedschappen een betere optie.

Laminaatvloer, welke materialen heb je nodig?

Zoals al duidelijk werd heb je laminaatplanken nodig. Echter blijft het hier niet bij, want je hebt ook de volgende materialen nodig: ondervloer, afstandhouders en plinten. Daarnaast heb je de keuze uit kliklaminaat of een vloer met snel-kliksysteem. In beide gevallen klik je de laminaatplanken aan elkaar, waardoor de uiteinden hiervan niet gezaagd dienen te worden (in de meeste gevallen sluit het naadloos aan).

Stappenplan laminaat leggen

Hieronder wordt in 11 stappen precies uitgelegd hoe je het beste een laminaatvloer legt.

- Stap 1 | ondervloer leggen: tussen de dragende vloer (meestal beton of een oude vloer) en de zwevende vloer (in dit geval laminaat) wordt een ondervloer aangebracht. Bij het plaatsen van de ondervloer is het belangrijk om rekening te houden met: het egaliserend vermogen, de vochtdichtheid, geluidsdemping en de isolatie (hoeveel warmte wordt overgebracht, in verband met bijvoorbeeld vloerverwarming).
- Stap 2 | begin in de hoek: ga je beginnen met leggen? Begin dan altijd in een hoek. Vervolgens leg je de eerste baan laminaatplanken, waarbij je tussen de muur en de laminaatvloer afstandhouders plaatst. Tip: lees altijd eerst de handleiding, welke met de laminaatplanken is meegeleverd.
- Stap 3 | planken op maat maken: de beste en meest praktische manier is snijden. Hiervoor maak je gebruik van een laminaatsnijder. Het voordeel hiervan is dat er geen zaagsel en –stof ontstaat. Een decoupeerzaag kun je hierbij ook gebruiken, maar deze is met name handig voor het zagen van bochten (bijvoorbeeld voor een mooie aansluiting van het laminaat bij verwarmingsbuizen).
- Stap 4 | wild verband: voor het leggen van de tweede baan, gebruik je het afgezaagde deel van de laatste plank voor de eerste baan. De laminaatvloer wordt hierdoor een stuk natuurlijker, de naden staan dan immers niet haak op elkaar.
- Stap 5 | legsystemen: je hebt de keuze uit een snel-kliksysteem en kliklaminaat.
- Stap 6 | nauwkeurig aftekenen: maak hierbij gebruik van een profielaftaster. Deze neemt de vorm over van het te zagen gedeelte, waardoor je deze nauwkeurig kunt aftekenen.
- Stap 7 | plinten leggen: wanneer alle banen zijn gelegd, kun je beginnen aan de plinten/lijsten. Vervolgens zorg je voor een mooie afwerking van de laminaatvloer.

Reacties