string(1) "a"

Een huis vol duurzaam kurk

Waar denk je aan als we ‘kurk’ zeggen? Wellicht aan die heerlijke fles wijn. Aan het prikbord waar je met liefde de leukste briefjes en foto’s ophangt.

Guido van Loon 23 Februari 2022

Of misschien wel aan je fijne, zomerse sandalen. Kurk kent inderdaad vele toepassingen. Wist je dat het ook als vloer of wandbekleding gebruikt kan worden? Er zijn heel veel toepassingen voor dit duurzame materiaal. Bij Kurk24 weten ze dat, want daar wordt kurk aangeboden voor de vloer, de muur en als draagbare accessoires.

Natuurlijk materiaal

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze boom groeit vooral in Zuid-Europa (Italië, Spanje en Portugal bijvoorbeeld) en Noord-Afrika. De kurkeik heeft een bijzonder uiterlijk, met een zware, koepelvormige kroon en verdraaide takken. De boom blijft bijna altijd groen. De ruwe schors heeft dikke richels in een bleekgrijze tot bleekbruine kleur; de kurk. Deze schors is heel flexibel, waterafstotend en licht. Deze elastische en luchtige eigenschappen maken dit materiaal zo geliefd om te gebruiken als stopper op een wijnfles of voor het prikbord. Kurk wordt op een duurzame wijze geteeld, want er wordt geen enkele kurkeik voor gekapt. Om de acht tot tien jaar worden de stammen van de kurkeik ‘ontkurkt’ door deze te pellen. Dit gebeurt heel zorgvuldig, want de boom mag niet beschadigd worden. Na het pellen is de naakte stam rozerood tot donkerkastanjebruin van kleur. Eenmaal gepeld krijgt de boom weer alle tijd om zijn kurkschors aan te laten groeien.

Diverse eigenschappen

Kurk wordt gebruikt voor heel veel toepassingen, omdat het isolerende en dempende eigenschappen heeft. Dat zien we vooral als toepassing van wijnstopper en schoenzolen. Maar in je huis kan kurk door deze eigenschappen tevens heel fijn zijn. Bijvoorbeeld als ondervloer voor parket of laminaat. Het dempt het geluid als je erover heenloopt voor bijvoorbeeld de onderburen. Daarnaast houdt het warmte vast, waardoor de vloer warmer aanvoelt. Kurk is tevens waterafstotend, waardoor je het ook in de keuken en in de badkamer kan gebruiken. Ja, als vloer. Deze vloeren worden wel behandeld met een speciale beschermlaag, zodat ze tegen een stootje kunnen. Met kurk kun je extra duurzaam wonen, omdat het dus warmte vasthoudt. Een muur van kurk is daarom een aanrader. En speel je een muziekinstrument? Met kurk op de muren genieten de buren of je huisgenoten tevens wat minder mee.

Accenten van kurk

Nu kun je je hele huis een duurzame en natuurlijke make-over geven door overal kurk aan te brengen. Maar als je liever geen ‘blokhut’-gevoel creëert, dan kun je ook op andere manieren creatief zijn met kurk. Er is kurk in verschillende formaten op rol verkrijgbaar om op een deur of aan de muur te plakken als prikbord in huis. Beplak dat ene muurtje met kurk waar je ook je bureau hebt staan. Handig, want je hebt meteen een prikbord bij de hand. Je kan zelfs met allerlei toffe vormen spelen. Er zijn al prikborden in bijzondere vormen verkrijgbaar. Zit je gewenste vorm er niet bij? Snij dan zelfs een mooie vorm uit. Een hart, de vorm van een koksmuts voor de keuken, een beer voor de kinderkamer of een hondenpoot voor in de woonkamer. Door te spelen met vormen breng je bijzondere accenten aan en laat je gemakkelijk lieve briefjes voor elkaar achter.

Kurk is zacht en kleurrijk

Ga je voor een vloer van kurk weet dan wel dat het zeer zacht materiaal is. Net als bij hoogpolig tapijt kunnen meubels hun pootafdrukken in de kurkvloer achterlaten. Vind je dit geen probleem, dan is kurk een graag geziene gast in je huis. De natuurlijke kleur van kurk is beige tot grijsbruin. Het is tevens verkrijgbaar in zwart, donkerbruin en zelfs wit. Hierdoor past er in iedere woning wel een kurkvloer – of kurkwand. Een aanrader is een zachte kurkvloer voor de kinderkamer. Vooral kindjes die gaan kruipen of net leren lopen houden van dit zachtere, natuurlijke materiaal onder de knietjes, handjes en voetjes.

Meubels en meer

Wil je kurk als accent in je woning nog net iets meer uitbreiden? Er is veel inspiratie voor kurk in huis te vinden. Van speelgoed tot tassen en van bureauaccessoires tot meubels. De echte wijnliefhebber wil natuurlijk een bijzettafeltje in de vorm van een champagnekurk. Deze zijn tevens als kruk te gebruiken. Met een ijskoeler en onderzetters van kurk erbij kun jij de wijnavond helemaal stijlvol beginnen. Wees ook creatief met kurk en geniet in je woning van dit prachtige duurzaam materiaal, te vinden in heel veel vormen bij Kurk24.

Reacties