Foto: 2019/duurzaam-wonen-hoe-doe-je-dat.jpg

Duurzaam wonen – hoe doe je dat nou precies?

Het gaat tegenwoordig steeds vaker over duurzaam wonen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee is dit een interessante optie.

Guido van Loon

Duurzaam wonen is gerelateerd aan het verminderen van de energiebehoefte en daar zijn verschillende manieren voor. De Woningtest van Natuur & Milieu geeft inzicht in de mogelijkheden die er zijn bij jouw huis. Maar wat kun je doen wanneer je gewoon vandaag al direct aan de slag wilt?

Vloer- en spouwmuurisolatie

Wist jij dat een huis van 20 graden Celsius zeer aangenaam kan voelen wanneer je het goed aanpakt? Veel mensen draaien de thermostaat veel hoger omdat zij het koud hebben. Dat heeft niet te maken met de temperatuur. Het heeft te maken met de gevoelstemperatuur die lager komt te liggen wanneer er vocht of trek in huis is.

Spouwmuurisolatie en vloerisolatie helpen hier enorm bij. Door de vloer te isoleren, gaat er minder warmte verloren. Ook is de gevoelstemperatuur veel hoger omdat je voeten warmer blijven. Spouwmuurisolatie zorgt er op zijn beurt voor dat er minder tocht is in de woning omdat de muren aan de binnenkant van je woning minder snel afkoelen. Zo bespaar je gemakkelijk dertig procent op je energierekening én kan de thermostaat aanzienlijk lager.

Isoleren met glas

Woon je in een wat oudere woning of is er lange tijd geen onderhoud gedaan? Dan is de kans groot dat veel van de warmte verloren gaat door de ramen. En aangezien een gemiddeld Nederlands huis aardig wat ramen heeft, is hier veel te besparen. Glas met een hogere isolatiewaarde en goede kozijnen besparen ook sterk op de energierekening.

Dakisolatie (eventueel samen met zonnepanelen)

Warme lucht stijgt op. En wanneer het daar niet gestopt wordt, gaat de warmte dus gewoon je huis uit via het dak. Dakisolatie is dé manier om de warmte vast te houden. Moet het dak daarvoor aangepast of opengebroken worden? Kijk dan direct eens naar zonnepanelen. Zo kun je helemaal flink besparen met een gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar. Duurzaam wonen doe je niet alleen door energie te besparen, maar ook door zelf energie op te wekken.

Let op: niet alle groepenkasten zijn geschikt voor zonnepanelen. Bij Superflink kun je nieuwe groepenkasten vinden tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Vervanging van apparaten

Tegenwoordig hebben we veel machines en apparaten met een A+ label. Dat is interessant, want hiermee bespaar je energie tijdens elke wasbeurt en elke kop koffie die je drinkt. Heb je oude apparaten of machines die veel stroom gebruiken, overweeg deze dan te vervangen. Vooral boilers, wasmachines, vaatwassers en koffiezetapparaten/waterkokers trekken samen met fornuizen veel stroom.

En waar haal je het geld vandaan?

Vraag vooral eens bij de gemeente naar de subsidiemogelijkheden. Duurzaam wonen wordt vanuit de overheid gemotiveerd namelijk. Ook kun je eens met je bank in gesprek. Er zijn vaak speciale regelingen voor mensen die duurzamer willen gaan wonen!

Reacties