Foto: huis-isoleren-tips

Huis beter isoleren? 4 isolatiemogelijkheden op een rijtje!

Er zijn verschillende manieren waarop we zelf een steentje bij kunnen dragen aan het klimaat.

Guido van Loon

Zo kun je jouw brandstofauto bijvoorbeeld inruilen voor een elektrische auto. Helaas brengt dit flink wat kosten met zich mee. Gelukkig zijn er ook goedkopere manieren, zoals het isoleren van jouw woning. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van woningisolatie. Daarom zetten wij hier 4 mogelijkheden op een rijtje.

1. Dakisolatie

Als het buiten koud is, zet je de thermostaat wat hoger. Hierdoor is het binnen de kortste keren lekker warm in huis. Toch blijft de warmte lang niet altijd goed hangen. Warme lucht stijgt immers op. Heb je jouw dak niet (goed) geïsoleerd? Dan trekt de warmte binnen de kortste keren naar buiten. Jouw cv-ketel blijft hierdoor constant werken en dat zie je terug op de energierekening. Dakisolatie biedt in dat geval uitkomst. Door jouw dak goed te isoleren blijft warme lucht beter binnen hangen, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het klimaat.

2. Muurisolatie

De daken van de meeste woningen in ons land zijn inmiddels redelijk goed geïsoleerd. Geldt dit ook voor jouw dak? Denk dan niet dat je jouw woning niet nog beter kunt isoleren. Nee, want de muren van veel woningen zijn namelijk niet of nauwelijks geïsoleerd. Wil je jouw huis isoleren? Overweeg dan om muurisolatie aan te laten brengen. Je kunt jouw muren op verschillende manieren isoleren. Spouwmuurisolatie is de bekendste variant. De holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) wordt dan opgevuld met isolatie materiaal. Je kunt er ook voor kiezen om binnen- of buitenmuurisolatie aan te brengen.

3. Vloerisolatie

Warmte verlaat jouw woning niet alleen via het dak en de muren, maar ook via de vloer. Niet gek, want in de kruipruimte is het een stuk kouder dan in huis. Als je wilt voorkomen dat warmte via de vloer verloren gaat, breng je vloerisolatie aan. Je kunt jouw vloer op verschillende manieren isoleren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om isolatiemateriaal op de vloer aan te brengen. Toch wordt Isolatie vloer steeds vaker tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal moet je dan de kruipruimte in.

4. Isolatieglas

Veel huizen zijn inmiddels voorzien van dubbel glas. Dit glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een laag lucht. Hierdoor is dubbel glas niet alleen steviger, maar isoleert het ook beter. Toch kun je jouw huis nog beter isoleren met glas. Er is namelijk ook HR++ glas op de markt. De ruimte tussen de twee glasplaten wordt bij deze glassoort gevuld met glas. Vervang je dubbel glas door HR++ glas? Dan wordt jouw woning nog beter geïsoleerd dan voorheen.

Reacties