Foto: pexels-pixabay-48882

Het verduurzamen van jouw woning door te kiezen voor dakisolatie?

Door jouw woning beter te isoleren zorg je ervoor dat de warmte beter vast blijft tussen de muren.

Sandra 09 November 2022

Ben jij iemand die graag bezig is met duurzaamheid? Indien je graag stappen zou willen in jouw persoonlijk leven om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen is het wellicht verstandig om na te denken over isolatie.

 Door jouw woning beter te isoleren zorg je ervoor dat de warmte beter vast blijft tussen de muren. Als gevolg hiervan hoef je minder energie te gebruiken bij het voortdurend vasthouden van de warmte. Aan de hand van isolatie lever je dus een bijdrage aan het milieu, terwijl de kosten van de energierekening tevens omlaag gaan. Kiezen voor dakisolatie biedt dus meerdere voordelen.

Subsidie door de overheid

Bij de keuze voor isolatie geldt dat je de mogelijkheid hebt om subsidie te ontvangen van de overheid. De Nederlandse overheid heeft namelijk klimaatdoelen opgesteld gericht op het bereiken van een land waarin er bijna geen sprake meer is van CO2-uitstoot. De reductie van CO2 is een ambitieus doel, waarbij geldt dat isolatie een goede stap is richting een milieuvriendelijke en klimaatneutraal Nederland. Als je subsidie aanvraagt heb je dus grote kans om subsidie te ontvangen. Dit geldt tevens bij een zolder isoleren.

Wat is dakisolatie?

Bij dakisolatie geldt dat wordt voorkomen dat de warmte aan de bovenkant van de woning kan ontsnappen. Dit is iets wat bij de meeste woning in Nederland regelmatig voorkomt. Als gevolg van een isolerende laag kan de warmte niet meer door het dak heen gaan. De warmte blijft hierdoor in de woning zitten. De isolerende laag wordt meestal tegen de binnenkant van het dakbeschot bevestigd, bijvoorbeeld tussen de houten balken. Voor de isolerende laag geldt dat deze niet bijzonder dik is en prima als tussenlaag kan worden gebruikt. De laag is dun en efficiënt en daarmee bijzonder functioneel.

Keuzemogelijkheden

Indien je wilt kiezen voor dakisolatie geldt, in tegenstelling tot andere vormen van isolatie, dat je de keuze hebt uit een gevarieerd aanbod aan mogelijkheden. De isolerende laag zit namelijk in zicht voor iedereen, waardoor particulieren extra kieskeurig zijn wat betreft hun voorkeuren en eisen voor de isolatielaag. Als gevolg van deze eisen is er sprake van een gevarieerd aanbod, waardoor voor jou als individu groot is op het treffen van een isolatielaag die voldoet aan jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Naast de kleur en het model is het tevens verstandig om aandacht te geven aan de afmetingen en de soort.

Afwerking van de dakisolatie

De afwerking van de dakisolatie is van groot belang, aangezien je hiermee een scenario voorkomt waarin grote fouten worden gemaakt tijdens het plaatsen van de constructie. Als gevolg van deze fouten kan er wellicht geen sprake zijn van een isolerende werking. Wat betreft de afwerking geldt dat je het maken van fouten kan voorkomen door te kiezen voor een expert. Schakel dus de hulp in van een vakman of vakvrouw gespecialiseerd in het aanleggen van isolatiemateriaal. Je kunt de hulp van verschillende bedrijven inschakelen, waardoor het belangrijk is om meerdere opties te vergelijken. 

Reacties