Foto: betonvloer-gietvloer

Gietvloer: minimalistische designvloer

De mogelijkheden van gietvloeren zijn ontelbaar.

Guido van Loon

Ze staan bekend als designvloeren, maar worden in veel gevallen ook wel industriële of minimalistische vloeren genoemd. Een betonvloer wordt al ongeveer veertig jaar gebruikt voor scheepsdekken en later ook voor kantoren en winkels, maar op dit moment zijn deze vloeren absoluut een opkomende trend in de (design)interieurs. Architecten en consumenten smullen van de mogelijkheden die de vloeren bieden. Hoewel er diverse namen in omloop zijn zoals woonbeton, betonlook, cementlook en woongietbeton, hebben al deze giet- en betonvloeren min of meer dezelfde pluspunten. Zo zijn ze allemaal kleur- en slijtvast, makkelijk in het onderhoud, kindvriendelijk, brandwerend en verkrijgbaar in mooie varianten. Strak voor een stijlvol uiterlijk of met glitters voor een schitterend effect. Topontwerpers worden ingeschakeld voor artistieke bewerkingen en decoraties met fascinerende patronen. Ook digitaal bewerkte beelden zijn een mogelijkheid.

Wel of geen gietvloer?

Grofweg onderscheiden we drie soorten industriële vloeren: de kunststofgietvloeren – gemaakt van een mengsel van kunststof en hars, de cementgebonden vloeren - met een basis van cement waar eventueel hars aan toegevoegd is en het woonbeton - een minimalistische vloer opgebouwd uit zand, mineralen, pigmenten en kunststof. Woonbeton is een vloer die niet onder het kopje 'gietvloeren' geplaatst mag worden. De andere twee zijn echter wel gegoten vloeren. Het grote verschil tussen deze twee is de kleur. Bij een cementgebonden gietvloer zit de kleur in het product zelf wat zorgt voor de natuurlijke uitstraling. Een kunststofgietsysteem bestaat uit een mix van twee verschillende kleuren die voor een uniek effect zorgen.

Ondervloer

Een industriële vloer kan op vrijwel elke ondervloer komen, zolang deze maar vlak, droog, vormvast en stevig genoeg is. Afhankelijk van de soort ondervloer zijn er verschillende voorbehandelingen mogelijk. Vraag hiernaar bij de specialist. De 'legmethode' hangt sterk af van de specifieke samenstelling. Kunststof gietvloeren worden doorgaans gegoten, cementgebonden vloeren gespaand. De vloeren worden naadloos en vlak afgewerkt en hebben een dikte van circa 2 mm voor kunststof tot 5 mm voor cement en woonbeton.

Ambachtelijk leggen

Het 'leggen' van een industriële vloer moet altijd door een expert gebeuren die de vloer op ambachtelijke wijze aanbrengt en egaliseert. Het 'leggen' neemt doorgaans twee tot vier dagen in beslag. De verschillende lagen moeten namelijk eerst goed drogen voordat de volgende laag opgebracht kan worden. Zowel de gietvloeren als de gespaande vloeren worden afgewerkt met een toplaag om ze te beschermen tegen vlekken en vuil en om krasvorming te beperken. De meeste vloeren zijn circa 24 uur na het leggen al beloopbaar en na twee dagen belastbaar. De eerste week moet je in verband met krassen wel voorzichtig zijn met het verplaatsen van meubelen. Overigens kan vloerverwarming bijna altijd!

Accenten

Omdat een gietvloer ter plaatse wordt samengesteld en gemengd, en het gieten een paar dagen in beslag neemt, kun je tijdens het 'leggen' nog wensen aangeven. Bijvoorbeeld voor wat betreft de structuur, de kleurverdeling of het aanbrengen van decoratieve accenten zoals gekleurde vlokken, glas'chips', glinsterend parelmoer of speciale afbeeldingen zoals sterren, strepen of bloemen.

Strak of extravagant?

Industriële vloeren zijn doorgaans verkrijgbaar in alle RAL-kleuren; van ingetogen tot extravagant. Ook kan er met twee (ton-sur-ton) kleuren gewerkt worden, waardoor de vloer een gevlamd uiterlijk krijgt dat overal nét weer even anders is. Soms is er ook nog keuze tussen hoogglans, zijdeglans of mat. Dankzij al deze opties is het mogelijk om een heel persoonlijke vloer te creëren.

Meer weten?

Slijtvastheid, vlek- en krasgevoeligheid, demping, kleurechtheid, elasticiteit; alle giet- en betonvloeren hebben zo hun eigen specifieke kenmerken, die hier niet allemaal even uitvoerig aan bod kunnen komen. Ook lijken sommige (merk)namen op elkaar, terwijl het toch verschillende producten zijn.

Onroerend goed

Een gietvloer is een onroerend goed en dus mag je hiervoor je hypotheek aanspreken. De rente hiervan is fiscaal aftrekbaar. Mooi meegenomen!

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties