Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Essen houten vloer kopen

Waarom is Essen een hele mooie houtsoort en geven wij de voorkeur aan Amerikaans Essen. Lees hier alles over deze prachtige lichte houtsoort.

Essen hout is beschikbaar in twee varianten: Europees Essen en Amerikaans Essen. Bijna altijd kiezen we voor Amerikaans Essen vanwege de voordelen die het biedt ten opzichte van Europees Essen. Het grootste voordeel is dat Amerikaans Essen door het groeiklimaat lichter en witter van kleur is dan Europees Essen, dat vaak een gele warme ondertoon heeft. Daarnaast heeft Europees Essen doorgaans meer noesten in vergelijking met Amerikaans Essen.

Amerikaans Essen - herkomst en boomkenmerken:

Amerikaans Essen, ook wel bekend als witte es, is een veelvoorkomende boomsoort in het oosten van Noord-Amerika. Het groeit voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada, met name in een groot deel van het noordoostelijke deel van de VS. De Amerikaanse Es kan tot wel 35 meter hoog worden, heeft meestal een rechte stam en een brede kroon. De bladeren van de boom zijn samengesteld uit 7 tot 9 langwerpige, kleine blaadjes met gezaagde randen. Amerikaans Essen gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en is te vinden in bossen, valleien, langs rivieroevers en andere vochtige gebieden.

Kenmerken van Essen hout:

Essen hout valt vooral op door de opvallende nerftekening met lange, grove vlammen. Bovendien staat Essen bekend om zijn buigzaamheid en veerkracht. Het wordt veel gebruikt voor stelen van tuingereedschap, handvatten van gereedschap, muziekinstrumenten en sporttoestellen zoals brugleggers.

Blank of bruin Essen?

Het meest gebruikte Essen voor vloeren en meubels is blank Essen. Bruin Essen, ook wel olijf Essen genoemd, herken je aan de bruine kernen in het hout. De stam van de boom karamelliseert van binnenuit, wat resulteert in de donkere kern en bruin Essen. Blank Essen wordt gezaagd uit de spintrand van de boom, het jonge hout dat nog geen bruine verkleuring heeft.

Essen hout als mooie vloer:

Planken gemaakt van Essen hout hebben een prachtige nerftekening, variërend van fijne lijntjes tot een wat grovere tekening. In Amerika wordt vaak gebruikgemaakt van de Dosse zaagtechniek, waarbij de stam in rechte lijnen in meerdere plakken wordt gezaagd. Hierdoor ontstaat de lange nerftekening van begin tot eind van de plank. Essen kan mooi worden gekleurd met olie of lak en behoort tot de blonde houtsoorten, lichter dan bijvoorbeeld Europees eiken.

Essen hout op vloerverwarming:

Amerikaans Essen is een stabiele houtsoort en werkt niet overmatig. Hierdoor is Amerikaans Essen geschikt voor gebruik op vloerverwarming en -koeling wanneer het wordt verwerkt in duoplanken of lamelparket. Massief Essen is minder geschikt voor vloerverwarming, omdat massief hout vaak een dikte van 20 mm heeft en daardoor te dik is voor op vloerverwarming.

Prijs van een Essen houten vloer:

De prijzen van Amerikaans Essen variëren sterk en worden bovendien in dollars betaald. Schommelingen in de dollar kunnen gunstig of ongunstig uitpakken. Essen is ook moeilijker verkrijgbaar dan bijvoorbeeld Europees eiken, waardoor de prijs over het algemeen hoger ligt. Bij ons hebben we echter een partij Amerikaans Essen kunnen kopen en hiervan lamelplanken laten maken, wat resulteert in een vloer die qua prijs vergelijkbaar is met Europees eiken.

Sortering van Essen hout:

In Amerika gebruiken ze andere kwaliteitsnormen dan in Europa. Amerikaans Essen is voornamelijk verkrijgbaar in FAS of Prime kwaliteit, waarbij het hout vrijwel geen noesten of andere gebreken bevat. De rustieke kwaliteit in Amerika wordt "comsels" genoemd. Onze Amerikaans Essen vloer is gemaakt van Prime kwaliteit, dus zonder noesten of gebreken.

Benieuwd naar deze prachtige Essen vloer?

Bekijk hem in onze webshop voor de actuele prijs en vraag vrijblijvend een offerte aan: Essen houten vloer kopen