Foto: 283444

Het energielabel van huishoudelijke apparaten

Een voorbeeld van een energielabel van een wasmachine met toelichting.

Je hebt vast wel eens de energielabels op huishoudelijke apparaten gezien. Maar wat betekenen deze energielabels en waar kun je het beste op letten?

Waarom het energielabel?
Of je nu een wasmachine, koelkast of vaatwasser gaat kopen, deze producten moeten allemaal verplicht een energielabel bevatten. Het label geeft informatie over het energieverbruik van de producten, en bij vaatwassers en wasmachines ook over het waterverbruik.

Voor welke apparaten is het energielabel verplicht?
Een energielabel is verplicht voor de volgende huishoudelijke apparaten:

- wasmachines, droogtrommel en was/droog combi's
- vaatwassers
- koelkasten en vriezer
- ovens
- airconditioners
- lampen

De energieklasse
Aan de energieklasse kun je direct zien of een apparaat wel of niet energiezuinig is. De energieklasse wordt aangeduid met de letters A tot en met G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst zuinig. Koelkasten, vriezers en wasmachines kunnen nog een hogere klasse hebben, namelijk A+ of A++. De extra plusjes geven bij wasmachines aan dat het apparaat heel zuinig omgaat met water.

Maakt de energieklasse nu zoveel verschil uit?
Het antwoord hierop is ja. Ter vergelijking, een koelkast met het label A++ verbruikt bijna de helft minder aan elektriciteit dan een koelkast met het energielabel B. Een wasdroger met het energielabel A verbruikt ongeveer de helft minder aan elektriciteit vergeleken met energielabel C. Het is dus zeker de moeite waard om hiernaar te kijken!

De overige informatie op het energielabel
Naast de energieklasse staat er nog meer informatie op het energielabel, wat wel per apparaat kan verschillen. De naam van de leverancier of het merk en de type-aanduiding moet er in ieder geval op vermeld staan. Daarnaast wordt altijd het energieverbruik per jaar aangegeven.

Per soort apparaat staat er nog meer informatie op het energielabel, zoals de inhoud van de koel- en vriesvakken en het geluidsniveau bij koelkasten en vriezers en de wascapaciteit en het droogresultaat bij wasmachines.

Meer informatie op www.bobshop.nl.

Publicatiedatum: 21 mei 2012

Reacties