Foto: 2022/Watergedragen-verf-voor-buiten-dat-kan-1.jpg

Watergedragen verf voor buiten? Dat kan!

Er is steeds meer focus op het milieu en een mooie ontwikkeling daarin is het gebruik van verf op waterbasis.

Guido van Loon

Watergedragen verf is de tegenhanger van verf op basis van terpentine. Bij sommigen leeft nog altijd de opvatting dat je buiten een verf op basis van terpentine gebruikt en dat een watergedragen verf alleen geschikt is om binnen te gebruiken. Niets is minder waar!

Waarom kiezen voor een verf op waterbasis?

De basis van watergedragen verf is, zoals de naam al vermoedt: water. Je kunt een watergedragen verf dan ook eenvoudig verdunnen met water. Dit vereenvoudigt schilderen én je wast het gemakkelijker van ongewenste plekken en je handen af. Groot voordeel van een watergedragen verf is dat het geen terpentine bevat. Een verf op basis van terpentine bevat stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid én voor het milieu. Daarnaast is een verf op waterbasis geurloos, wat het schilderen prettiger maakt. Tot slot vergeelt deze verf niet na verloop van tijd. Vergeling treedt na verloop van tijd vaak op bij terpentinegedragen verf.

Trendy, matte uitstraling

Een ander verschil tussen een verf op basis van terpentine en een verf op waterbasis is de glansgraad. Terpentinegedragen verf heeft een hogere glansgraad dan watergedragen verf. Een watergedragen verf geeft die trendy matte uitstraling! Matte verf is al tijden een trend voor binnen, maar wist je dat dit ook goed buiten toegepast kan worden? Voorbeeld is de watergedragen verf van Moose Färg. Deze heeft de mooie, matte uitstraling van krijtverf, maar heeft de kwaliteit van een buitenverf. Perfect om buiten de matte uitstraling te te creëren.

Schutting wit geverfd (bron: moosefarg.nl)

 

De invloed van het weer op verf

Geverfde oppervlakken krijgen buiten veel te verduren door wisselende weersomstandigheden. Niet verrassend dat het weer een belangrijke invloed is om rekening mee te houden wanneer je buiten aan de slag gaat. Zowel de verf die je kiest als het moment van schilderen zijn belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van je verfklus. Slim is het om een verf te kiezen die werkt als een dekkende beits, zodat de verf ín je hout trekt. Op deze manier is de verf vochtregulerend en kan vocht in en uittreden, zodat de verf niet gaat bladderen.

Ga je aan de slag? Houd dan rekening met de temperatuur en de luchtvochtigheid. Kies een paar opeenvolgende, droge dagen uit met een temperatuur boven de 15 graden. Een watergedragen verf is in dat geval na een dag stofdroog. Veel schilderplezier!

Reacties