Foto: 2021/buiten-schilderen-verf.jpg

Buiten schilderen? Hier moet je rekening mee houden!

Het voorjaar staat weer om de hoek. Hoog tijd om weer de frisse voorjaarswind in huis te laten en van de eerste warme zonnestralen te genieten.

Daar hoort natuurlijk ook weer ieder jaar een frisse schoonmaakbeurt bij. Wellicht wil je dit jaar zelfs wat extra uitpakken door ook het schilderwerk buitenshuis aan te pakken. Want zeg nou zelf: lekker in de zon zitten is toch nóg mooier als je naar prachtig schilderwerk kunt kijken? Benieuwd wanneer je buitenschilderwerk het beste kunt uitvoeren en waar je op moet letten bij het kopen van verf voor buiten? In dit artikel geven we een aantal handige tips!

De beste verf kiezen

Voordat je buiten kunt schilderen is het natuurlijk eerst belangrijk om over geschikte verf te beschikken. Zonder goede verf voor buiten krijg je immers nooit een goed resultaat. Maar waar let je op bij het kopen van buitenverf?

Ten eerste speelt kwaliteit natuurlijk een belangrijke rol. Hoe voldaan je je ook voelt na het schilderen, dit is niet iets wat je ieder jaar wilt herhalen. Daarom is het verstandig om naar verfsoorten te kijken die hoog scoren op het gebied van duurzaamheid. Verfsoorten die ook door ervaren schilders worden aanbevolen. Dit zie je bijvoorbeeld bij sigma verf. Deze worden dolgraag gebruik door vakschilders door het gemak waarmee ze aangebracht kunnen worden en de korte droogtijd. Laat je daarom zeker leiden door dergelijke ervaringen, zodat je zeker weet dat je straks de beste keuze maakt.

Ook kan het fijn zijn om naar een verf te zoeken die 4-seizoenen lang gebruikt kan worden. Kortom: een verfsoort die je niet slechts aan kunt brengen bij mooi weer, maar ook gewoon in het winterseizoen gebruikt mag worden. Hierdoor ben je op ieder moment van het jaar in staat om het buitenwerk netjes te schilderen.

Beste weer om buiten te schilderen

Het weer in Nederland blijft onvoorspelbaar. Waar we de ene week nog met onze winterjas lopen, kunnen de volgende week al de korte broeken uit de kast getrokken worden. Ook kan het weer en de temperaturen dagelijks sterk uiteen lopen. Te koud, te warm, te regenachtig, te droog… het lijkt nooit goed te zijn. Maar wat is nu het beste weer om buiten te schilderen?
De ideale temperatuur om te schilderen ligt tussen de 10 en 23 graden Celsius. Bij een te koude temperatuur hecht de verf meestal minder en zal deze ook veel minder snel drogen. Wanneer het weer te warm is, droogt de verf te snel en kunnen er zelfs blaasjes ontstaan.

Check voordat je gaat schilderen daarom eerst even het weerbericht en controleer gelijk hoe dit de komende dagen stand houdt. Er kunnen immers dingen misgaan, waardoor je uiteindelijk langer bezig bent dan gepland. Het is dan fijn om te weten dat het de komende dagen nog prettig schilderweer blijft. Gelukkig kun je op basis van de bovenstaande informatie stellen dat je in Nederland vrijwel het hele jaar door kunt schilderen. Zolang het niet te koud of te warm is, zit jij goed. Het voorjaar is dan ook in de meeste gevallen hét perfecte moment om met een verfkwast aan de slag te gaan.

Reacties