Kunststof of houten kozijnen

27 Juli 2015

Je huis is aan nieuwe kozijnen toe en waar kies je voor? Weer voor hout of ga je deze keer voor kunststof?


Op kunststofraamkozijn.nl kun je alles lezen over de voordelen van kunststof kozijnen. Afgezien van je persoonlijke smaak, want daarover valt niet te twisten, zijn er drie belangrijke punten die je kunnen helpen bij je beslissing:

- Isolerende capaciteiten

Qua isolerende eigenschappen spant hout de kroon. Dikkere kunststoffen kozijnen die uit meerdere kamers en minstens drie dichtingen bestaan komen echter een heel eind in de buurt. De zwaardere profielen die er in deze hogere kwaliteit kozijnen zitten maken het ook mogelijk hoogrendementsglas te plaatsen. Dit is bij de lichtere uitvoeringen niet mogelijk.

- Het onderhoud 

Duidelijk moge zijn dat kunststof veel minder onderhoud vraagt dan hout. Het is niet zo dat je er helemaal niets aan hoeft te doen, maar als je steeds tijdens het zemen ook de kozijnen eventjes meeneemt blijven ze jarenlang als nieuw. Hout moge dan meer onderhoud vragen maar is daarentegen na enkele tientallen jaren gemakkelijk te renoveren zonder dat het complete kozijn vervangen hoeft te worden. Ook de harde toplaag op kunststof zal op den duur onwillekeurig slijtage gaan vertonen.

- Verschil in prijs 

Kunststof kozijnen zijn zonder meer het goedkoopst in aanschaf alhoewel de zwaardere modellen, zoals genoemd bij de isolerende capaciteiten, bijna net zo duur zijn als hardhout. Op termijn is en blijft kunststof altijd het goedkoopst. Tip: vraag voor een objectieve prijsopgave altijd een kunststof kozijnen offerte aan bij een gerenommeerd bedrijf zodat je zeker weet dat je ook krijgt wat er aangeboden wordt.

Andere aandachtspunten

Grotere kunststoffen kozijnen zijn voor de stevigheid voorzien van stalen profielen. Omdat dit bij kleinere ramen vaak niet het geval is maakt ze dat extra gevoelig voor inbraak. Een inbreker zal daarom eerder een klein kunststoffen raam dan een houten kozijn proberen te forceren. Bij houten kozijnen zijn ook problemen als lekkage en tocht door kieren eenvoudiger te verhelpen dan bij kunststoffen. Laat om problemen te voorkomen kunststoffen kozijnen daarom altijd door een vakman plaatsen.

AANBEVOLEN

Een kunststof schuifpui

Plannen om een nieuwe schuifpui aan te schaffen en...

Hou de vliegen buiten deze zomer

Zodra het warmer wordt, wil je graag alle ramen en...

Natuursteen raamdorpels

De handgemaakte natuursteen raamdorpels van Nibo S...

Online kozijnen kopen

Wat je ook van plan bent, je wilt weinig onderhoud...

Ramen en kozijnen

Het kiezen voor energiebesparende maatregelen als ...

Renoveer je ruit

Glas is poreus en ontstaan door onder meer de inwe...
Advertentie