Foto: 2021/kunststof-kozijnen-kopen-hier-op-letten-tips.jpg

Kunststof kozijnen kopen: 4 aandachtspunten

Van plan kunststof kozijnen aan te schaffen? Goede keuze! Vergeleken met houten kozijnen hebben ze veel minder onderhoud nodig en gaan ze veel langer mee.

Guido van Loon

Ons advies: koop jouw kozijnen niet bij de eerste de beste specialist maar vergelijk er een paar. Weet je niet waar je op moet letten? In deze blog geven we je 4 handvatten waarmee je goed voorbereid op pad gaat.

1. Vaste of draai-/kiepraam kozijnen

Voordat je naar een specialist gaat, is het slim om jouw kamers eens goed te bekijken en een wensenlijstje te maken. Hou je bijvoorbeeld van veel licht in de woonkamer? Dan zijn een kunststof schuifpui of openslaande deuren wellicht een optie. In de slaapkamer is ventilatie erg belangrijk en daar zorgen draai-/kiepraam kozijnen voor. Kijk goed of het raam naar binnen of buiten draait, en naar links of rechts. Een alternatief is een vast kozijn dat is voorzien van een ventilatierooster. Voor inbraakgevoelige ruimtes is het slim om te kiezen voor vaste kozijnen, omdat je de ramen dan niet kunt openen.

2. Dubbel of driedubbel glas

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het soort kozijn, ga je kijken naar het glas dat erin komt. Dit bepaalt grotendeels het isolerend vermogen van de kozijnen. Goede isolatie zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, het maakt je woning ook aantrekkelijker voor potentiële kopers. Naast het welbekende dubbel glas is het nu ook mogelijk om driedubbel glas te zetten (HR+++). Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een laag stilstaande lucht of edelgas. Bij driedubbel glas is er nog een extra glasplaat aan toegevoegd waardoor het ruit optimaal isoleert. De warmte blijft op deze manier in huis zodat je minder hoeft te stoken.
Het is goed om te weten dat driedubbel glas zwaarder is dan standaard dubbel glas. De sponning, ofwel de gleuf van het raam, moet dit kunnen dragen. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan is dit vaak geen probleem. Bij vervanging van kozijnen in een bestaande woning is het slim om aan een specialist te vragen of driedubbel glas mogelijk is.

3. De juiste stijl

Praat je over kunststof kozijnen, dan is niet iedereen gelijk enthousiast. Men vindt kunststof kozijnen vaak niet passen bij de stijl van oude woningen. Wat veel mensen niet weten is dat het aanbod kunststof kozijnen door de jaren heen veel groter is geworden. Zo zijn er basis kozijnen, klassieke kozijnen of chiquere varianten. Er bestaan zelfs kunststof kozijnen met een houtlook. Zo vind je de kunststof kozijnen die passen bij jouw woning. Let wel op dat er grote prijsverschillen bestaan.

4. Kozijnen zelf plaatsen of laten plaatsen

Heb je jouw ideale kunststof kozijnen gevonden? Bedenk dan of je ze zelf wilt plaatsen of dat je een specialist inhuurt. Een ervaren doe-het-zelver kan zijn kozijnen online bestellen en zelf monteren. Dat is een stuk goedkoper, maar de kans op beschadigingen en foutieve montage is aanwezig. Loop je liever geen risico? Laat je kunststof kozijnen dan plaatsen door een echte specialist zoals Ramenfabriek Op 't Hoog. Zij produceren kunststof kozijnen van hoge kwaliteit en installeren ze bij jou thuis met uiterste precisie en persoonlijke service. De kozijnen mag je vooraf bekijken in één van de drie showrooms. Daar helpen ze je stap voor stap de juiste kunststof kozijnen te kiezen.

 

Reacties