Foto: De-verschillende-soorten-kozijnen-op-een-rijtje

De verschillende soorten kozijnen op een rijtje

Zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Dan heb je vast al een beetje rondgekeken in de wereld van kozijnen.

Guido van Loon

Waarschijnlijk ben je ook tot de conclusie gekomen dat het aanbod best groot is. Je komt plotseling voor heel veel verschillende keuzes te staan. Met name op het gebied van materiaal. Dat kan best overweldigend zijn.

Want waar kies je voor?

Groot voordeel is dat alle materialen hun eigen eigenschappen hebben. Hierdoor kun je op basis van jouw persoonlijke wensen relatief gemakkelijk een keuze maken. Mits je natuurlijk weet welke eigenschappen aan welk materiaal toebedeeld kunnen worden. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we kort de diverse eigenschappen van de verschillende soorten materialen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies welk materiaal het best bij jou past.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kopen? Dat is een keuze die steeds meer mensen maken. Dat is ook niet zo vreemd, want kunststof biedt enorm veel verschillende voordelen. Op de eerste plaats beschikken ze over een zeer lange levensduur (gemiddeld veertig tot zelfs vijftig jaar) én ze zullen nog eens vrij weinig onderhoudskosten veroorzaken in de toekomst.
De doorslaggevende factor voor veel mensen is toch wel het feit dat kunststof kozijnen zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Ze rotten niet en hoeven niet jaarlijks overschilderd te worden. Enkel incidenteel een doekje langs het kozijn halen is voldoende. Je bespaart dus niet alleen veel geld, maar ook heel veel tijd!

Wist je dat kunststof ook nog eens ontzettend milieuvriendelijk is? Op de eerste plaats doordat het over een zeer lange levensduur beschikt, maar ook omdat het volledig recyclebaar is. Hierdoor zal het milieu zo min mogelijk schade oplopen, doordat het gehele materiaal een tweede leven kan krijgen.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn het meest traditioneel. Ze bieden een warme en bovenal natuurlijke uitstraling en passen bij iedere woning. Echter isoleren houten kozijnen minder goed dan kunststof kozijnen. Wel kost hout beduidend meer dan bijvoorbeeld kunststof. Bovendien vragen houten kozijnen ook wel om het nodige onderhoud. Ze zullen regelmatig geschilderd moeten worden en wanneer ze niet goed onderhouden worden, loop je het risico op houtrot en onomkeerbare schade aan het kozijn.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn nog relatief nieuw en nog lang niet bij iedereen bekend. Toch zijn ze bij de mensen die hier wél al gebruik van maken erg populair. Aluminium biedt namelijk veel voordelen. Ten eerste natuurlijk de stoere en moderne uitstraling. Perfect voor moderne woningen. Daarnaast zijn ze ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk en beschikken ze over een zeer lange levensduur. Minpuntje is wel dat ze na enkele jaren opnieuw gesteld moeten worden. Daarnaast zijn ze relatief duur en passen ze niet bij iedere stijl woning.

Reacties