Foto: kunststof_kozijnen

Het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen

De belangrijkste zaken die deze twee soorten kozijnen onderscheiden.

Theo Vliegop 24 Oktober 2023

Zit je te denken aan het vernieuwen van je kozijnen? Dan is het essentieel om een keuze te maken tussen hout en kunststof. Beide materialen bieden unieke voordelen. 

Kostenefficiëntie

Kunststof kozijnen zijn over het algemeen betaalbaarder dan houten kozijnen. Hout kan wel tot 30% meer kosten dan kunststof. Maar dit verschil laat niet noodzakelijkerwijs het kwaliteitsverschil zien. Het verschil in kosten heeft voornamelijk te maken met de kosten van grondstoffen en het fabricageproces. Die zijn bij kunststof gewoon lager.

Verzorging en onderhoud

Een van de voordelen van kunststof kozijnen is hun gebruiksvriendelijkheid qua onderhoud. Een eenvoudige schoonmaakbeurt eens per jaar volstaat meestal.

Houten kozijnen vergen meer aandacht dan kunststof kozijnen. Ze dienen regelmatiger gereinigd te worden en ongeveer elke vijf jaar van een nieuw laagje verf voorzien te worden.

Visueel aantrekkelijk

De verschillen tussen hout en kunststof zijn tegenwoordig bijna onzichtbaar. Vooral als je kiest voor kunststof kozijnen met een houten uitstraling. Bovendien zijn er kunststof kozijnen in een breed scala aan kleuren. Houten kozijnen daarentegen bieden die authentieke Nederlandse look. Het voordeel is dat je ze in elke kleur kunt verven.

Isolerend vermogen

Kunststof kozijnen bieden een uitstekende isolatie met een gemiddelde U-waarde van 1,2.

“De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoezeer een volledige scheidingsconstructie, zoals kozijnen, een wand of een dak, geïsoleerd is. Laat het veel warmte door, dan ligt de U-waarde hoog. Is goede isolatie, dan spreken we van een lage U-waarde.”

Hierdoor presteren kunststof kozijnen vaak beter dan houten kozijnen. Hoewel houten kozijnen zeker niet ondermaats zijn, hebben ze gemiddeld een U-waarde van 2,4. Dat is aanzienlijk minder dan bij kunststof kozijnen.

Levensverwachting van de kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een indrukwekkende levensduur en kunnen van 70 tot ruim 80 jaar meegaan.

Aan de andere kant variëren houten kozijnen in duurzaamheid op basis van het soort hout. Zachthout kan tot 25 jaar meegaan, terwijl hardhout zelfs 75 jaar meegaat.

Jouw beslissing

De keuze tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat je belangrijk vindt. Zoek je iets dat mooi is en tegelijkertijd duurzaam en onderhoudsvriendelijk? Dan heeft kunststof de voorkeur.

Dit stuk is samengesteld door Gonxxt, specialist in kunststof kozijnen in en rond Utrecht. Ook plaatst Gonxxt kunststof kozijnen in Almere.

Reacties