Kunststof kozijnen: de voor- en nadelen op een rij

Zijn je kozijnen toe aan een opknapbeurt of denk je erover om je huis te renoveren? Dan is het misschien een idee om kunststof kozijnen te overwegen.

10 Augustus 2018

Wij hebben alle voor- en nadelen van kunststof kozijnen voor je op een rij gezet.

Voordelen

Het grote voordeel van kunststof kozijnen is dat ze erg duurzaam zijn; ze gaan tot wel 50 jaar mee. Daarnaast hebben ze nauwelijks onderhoud nodig, anders dan bij houten kozijnen het geval is. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken: af en toe met een vochtige doek afnemen is voldoende.

Ook erg prettig is het energiezuinige aspect. Kunststof isoleert erg goed, dus dat zie je terug in je energierekening. Dit is zeker het geval wanneer je de kozijnen combineert met dubbel glas. Bovendien werkt kunststof ook nog eens heel geluidsreducerend.

Een ander voordeel is dat kunststof kozijnen in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn, dus er zit altijd een kleur bij die bij jouw wensen aansluit. Bovendien zijn de kleuren ook nog eens heel kleurvast. En mocht je toch voor een houtlook willen gaan: kunststof kozijnen zijn er ook met houtnerf, zodat ze nauwelijks van houten kozijnen te onderscheiden zijn, maar je dus niet de bewerkelijkheid ervan hebt. Zo past kunststof tegenwoordig ook goed in een oud karakteristiek pand.

Tot slot zijn kozijnen van kunststof ook veilig. Deze kozijnen zijn namelijk een stuk minder inbraakgevoelig dan kozijnen van hout. Dit komt doordat ze beter afgesloten zijn dan houten kozijnen, waardoor het openbreken ervan moeilijker gaat. Iets wat ook bijdraagt aan de veiligheid is het feit dat de kozijnen brandwerend zijn.

Nadelen

Een eerste nadeel van kunststof kozijnen is wellicht de prijs. Hoewel de prijzen per aanbieder verschillen, moet je voor nieuwe kozijnen toch rekenen op een prijs variërend van 250 tot 450 euro per m2 kozijn. Hier staat tegenover dat kunststof kozijnen, zoals gezegd, weinig onderhoud vragen. Houten kozijnen moeten bijvoorbeeld periodiek opnieuw geschilderd worden en als je de materiaalkosten plus tijd en eventueel werkloon daarvoor berekent, ben je met kunststof kozijnen dus een stuk goedkoper uit. Mits je een investering in de verbouwkosten kunt doen. Hierna heb je er immers geen omkijken meer naar.

Een ander nadeel van kunststof kozijnen is dat als je eenmaal een kleur gekozen hebt, het niet mogelijk is om de kozijnen later weer een ander kleurtje te geven. Juist omdat ze zo lang meegaan, kan dit voor sommige mensen wel een heikel punt zijn. Ook is het lastiger om eventuele beschadigingen weg te werken, krassen krijg je er bijvoorbeeld nauwelijks nog uit, terwijl dat bij hout een kwestie is van goed schuren en overschilderen.

Tot slot is het zo dat sommige mensen kunststof simpelweg minder mooi vinden dan hout. In hun ogen zijn kunststof kozijnen iets minder authentiek, vooral in combinatie met een oud pand. Zoals eerder gezegd is het wel mogelijk om kunststof kozijnen met houtnerf aan te schaffen. De nadelen wegen, zeker op langere termijn, niet op tegen de voordelen.