Hoeveel besparen door isolatie?

Isolatie is helemaal hot. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Welke soorten isolatie zijn er? Is er subsidie mogelijk? We hebben het op een rij gezet.

Hoeveel besparen door isolatie?

Wanneer je je woning of bedrijfspand goed isoleert, kun je heel veel geld besparen. Zo gaan onder andere de stookkosten drastisch omlaag. Maar ook is goede isolatie natuurlijk veel beter voor het milieu. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder schade je bijdraagt aan het milieu. Zo breng je minder vervuiling teweeg. Daarom is het dus erg belangrijk om je woning of pand te isoleren. Als je denkt dat je al goede isolatie hebt, dan moet je toch nog even kijken naar betere opties. Er valt namelijk vrijwel altijd wel wat te winnen bij het isoleren van een woning of pand. Je kunt onder andere geld besparen door middel van het aanbrengen van gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, en spouwmuurisolatie.

 

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt voor veel mensen steeds populairder. Dat komt onder andere omdat de energieprijzen erg omhoog zijn gegaan de laatste tijd. Bovendien is de verwachting dat deze prijzen de komende jaren nog veel verder zullen stijgen. Ten opzichte van vrijwel alle andere isolatiemethodes is het rendement van spouwmuurisolatie het hoogst. In principe zijn er twee soorten spouwmuurisolatie. Zo heb je spouwmuur bij verbouwingen en nieuwbouw, maar ook kun je een bestaande spouwmuur laten opvullen. Voordat je begint met een spouwmuurisolatie, moet je dus goed weten of er al spouwmuurisolatie aanwezig is in je woning of bedrijfspand. Voor spouwmuurisolatie wordt over het algemeen een speciale soort piepschuim gebruikt. Ook isolatieplaten worden vaak toegepast bij een spouwmuurisolatie. Tot slot is er nog het dampscherm, dat vaak in de nieuwbouw geplaatst wordt om de vorming van condens tegen te gaan.

Hoeveel besparen met dakisolatie?

Ook dakisolatie is een belangrijke vorm van isolatie. Met dakisolatie kun je over het algemeen flink wat op energiekosten besparen. Omdat warmte omhoog gaat, is het essentieel dat je dak goed geïsoleerd is. Anders verdwijnt de warmte die je opstookt dus vrijwel meteen weer via het dak. Het meeste warmteverlies gebeurt dan ook via het dak. Met dakisolatie kun je je energiekosten dus laag houden. Voor dakisolatie kun je kiezen uit glas- en steenwol. Ook aluminium noppenfolie en hardschuimplaten worden echter veel gebruikt als dakisolatie. Meestal hangt het van je woning af welke dakisolatie het beste past. Zo zijn bijvoorbeeld de isolatieruimte en de hellingshoek van je dak van belang. Daarnaast ligt het uiteraard aan je eigen voorkeuren welke soort dakisolatie het meest geschikt is. Daarom is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen, bijvoorbeeld Isolatiebedrijf Wavlo.

Vloerisolatie, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je vloer goed geïsoleerd wordt. Zo kun je tot wel 15% meer warmte behouden dan zonder vloerisolatie. Zo kun je dus flink wat geld besparen met het aanschaffen van vloerisolatie. Vloerisolatie kun je laten aanbrengen wanneer je een kruipruimte hebt van 35 centimeter hoog en je een luik in de vloer hebt zodat je hier onder kunt komen. Uiteraard kun je kiezen uit verschillende materialen. Zo heb je bijvoorbeeld steen- en glaswol, isolatieplaten, PUR schuim, thermoskussens, schuimplaten, vlasplaten, en kurkplaten. Om erachter te komen welke soort vloerisolatie voor jou het meest geschikt is, kun je het beste advies vragen aan een vakman van Wavlo.

Subsidie mogelijk?

Je woning of bedrijfspand goed isoleren heeft dus een heleboel voordelen. En omdat het zo goed voor het milieu is, bestaat er zelfs een kans dat je subsidie kunt krijgen van de overheid. Helaas verschilt dit per provincie en per project dat je wilt aangaan. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk informatie te zoeken over je mogelijkheden. Meer informatie over isolatie kun je vinden op de site van de Rijksoverheid.