Duurzame kunststof kozijnen

Als je kozijnen voor de zoveelste keer aan een opknapbeurt toe zijn, overweeg dan om voor kunststof kozijnen te kiezen.

08 September 2018

Wellicht twijfel je, omdat de aanschaf van kunststof kozijnen wel een investering is. In dit artikel werpen we een licht op de duurzaamheid van kunststof kozijnen. Want als je ze eenmaal hebt aangeschaft, kun je decennialang vooruit.

Minder onderhoud

Ten eerste hebben kunststof kozijnen een stuk minder onderhoud nodig dan kozijnen van hout. Houten kozijnen moeten namelijk met regelmaat opnieuw in de verf gezet worden, wat betekent dat je ze om de zoveel jaar opnieuw moet (laten) schuren, schilderen en dat je eventueel herstelwerk moet verrichten als er sprake is van zwakke plekken in het hout. Kunststof kozijnen daarentegen, hebben na plaatsing geen onderhoud meer nodig. De jaarlijkse schilderbeurten behoren dan tot het verleden. Bij kozijnen van kunststof is het voldoende om ze regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld door ze af te nemen met een vochtige doek.

Lange levensduur

Qua levensduur zit er niet bijzonder veel verschil tussen kunststof en houten kozijnen. Zo gaan houten kozijnen over het algemeen zo'n 75 jaar mee. Kunststof kozijnen hebben een levensduur van ongeveer 50 tot 70 jaar. Het grote verschil zit hem echter in het feit dat hout, zoals hierboven al even genoemd is, met regelmaat onderhoud nodig heeft. Doe je dit niet, dan zullen er rotte plekken op je houten kozijnen verschijnen. Het gevolg hiervan is dat je kozijnen kunnen gaan lekken. Met kunststof kozijnen is dit niet meer aan de orde. Na plaatsing van je nieuwe kunststof kozijnen hoef je 50 tot 70 jaar niet meer om te kijken naar je kozijnen. Een investering voor het leven.

Milieuvriendelijk

Anders dan houten kozijnen, zijn kozijnen van kunststof ook milieuvriendelijk. Zo hoeven er geen bomen gekapt te worden, wat bij houten kozijnen wel het geval is. Daarnaast zijn kunststof kozijnen bijzonder isolerend, zeker in combinatie met dubbelglas. Je verliest dus minder warmte in de winter, wat betekent dat je minder hard hoeft te stoken en aan het einde van de rit een besparing op je energierekening.

Uiterlijk

De keuze voor kozijnen van kunststof is dus een duurzame keuze. Omdat de kozijnen in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn, kun je ze precies afstemmen op jouw wensen en woning. Het is goed om van tevoren te onderzoeken waar je voorkeur precies naar uitgaat, want als je kozijnen eenmaal geplaatst zijn is het niet mogelijk om ze nog een ander kleurtje te geven. En wist je dat er ook kozijnen van kunststof vervaardigd worden met een houtnerf erin? Dit is met name erg geschikt als je woonachtig bent in een karakteristiek, oud pand. Deze kozijnen zijn namelijk amper van houten exemplaren te onderscheiden. Het uiterlijk hoeft een duurzame keuze dus niet in de weg te staan.

Reacties