Foto: Itho_klimaat

Ontdek ruimtebesparende binnenklimaatoplossingen voor bestaande bouw

Ruimtebesparing in innovatieproces

30 Januari 2024

Itho Daalderop ontwikkelt binnenklimaatsystemen die bijdragen aan het verduurzamen van de leefomgeving in Nederland. Wij constateren daarbij dat verduurzaming van de bestaande bouw de komende jaren veel potentie heeft. Omdat efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte hierbij een belangrijke rol speelt, is een beperkt ruimtebeslag essentieel bij de ontwikkeling van onze slimme oplossingen. 

Tijdens de VSK 2024 presenteren wij verschillende innovaties op het gebied van slimme, ruimtebesparende binnenklimaatoplossingen. Hiermee kunnen we bestaande én nieuwe woningen energiezuiniger, comfortabeler en gezonder maken. 

Ruimtebesparing in innovatieproces 

Directeur innovatie Erik Caelen bevestigt dat het beperken van het ruimtebeslag een belangrijke rol speelt in het innovatietraject bij Itho Daalderop. “Ik hoor vastgoedmanagers of projectleiders, vaak al bij de start van een woningbouwproject, de aanname doen dat een bepaald product niet geschikt zal zijn. Niet vanwege de prestaties, maar omdat ze ervan uit gaan dat er onvoldoende ruimte voor is in de typisch Nederlandse flat of rijtjeswoning. Maar in ons innovatieproces zijn compactheid en de wijze van monteren juist altijd onderdeel van het programma van eisen”, vertelt hij. 

Caelen constateert een sterke relatie tussen het ontwikkelen voor de thuismarkt en de compactheid en flexibele montagemogelijkheden van de producten van Itho Daalderop: “Deze eisen zijn typisch Nederlands. Een ontwikkelaar bij een bedrijf met een productassortiment voor de globale markt, zal daar niet zozeer mee bezig zijn. Wij ontwikkelen voor de Benelux, waarbinnen Nederland onze hoofdmarkt is.” 

Warmtepomptechniek buiten plaatsen

Itho Daalderop produceert dus slimme, ruimtebesparende oplossingen waarmee ook bestaande woningen goed te verduurzamen zijn. Zo is onze nieuwste lucht/water-warmtepomp Amber een monoblock buitenopstelling, die volledig buiten de woning opgesteld wordt. Binnen is slechts een klein plekje nodig voor de bijbehorende regelmodule. “Bij Amber hebben wij er conceptueel voor gekozen om zoveel mogelijk techniek buiten te plaatsen. Het kleine binnendeel krijg je altijd wel in een hoekje gemonteerd”, bevestigt Caelen. 

Bij de wat grotere woningen, is voor Amber vaak wel een plek in de voor- of achtertuin, of bovenop een garage te vinden. Wanneer dit niet het geval is, kan de InterTop In-Roof dakkap van Interduct een oplossing zijn. Deze dakkap, getoond op de VSK, biedt bewoners een andere optie om de buitenunit te plaatsen, zonder ruimteverlies in de tuin. Daarbij komt hij in een sparing in het schuine dak en valt hij grotendeels in het dak. Doordat de vlakke bodem van de dakkap kan steunen op de zoldervloer, is de InterTop In-Roof met Amber ook geschikt voor toepassing in renovatieprojecten. 

Een andere bekende warmtepomp van Itho Daalderop, water/water-warmtepomp WPU, heeft als ruimtelijk voordeel dat hij juist geen buitenunit heeft. Deze warmtepomp op basis van bodemenergie kan binnen zeer compact opgesteld worden. En dat terwijl zijn rendement veruit het hoogst van alle warmtepompen is. Daarnaast is de warmtepompunit los te plaatsen van het bijbehorende voorraadvat dat liggend, staand of bovenop de warmtepomp geplaatst kan worden. “De WPU, die al geruime tijd in ons productassortiment te vinden is, kan in velerlei bouwvormen toegepast worden. De compactheid en flexibiliteit van deze warmtepomp duidt de sterke focus op ruimtebeperking en bouwkundige inpasbaarheid in het innovatieproces van Itho Daalderop”, onderstreept Caelen. 

Horizontaal voorraadvat: beperkt ruimtebeslag, grootse prestaties 

Bij de overstap van cv-ketel of hybride naar all-electric, is naast de warmtepomp ook een voorraadvat nodig. Om ervoor te zorgen dat voor elke Nederlandse woning een geschikt voorraadvat met grootse prestaties te vinden is, produceren we ook hiervan modellen met een beperkt ruimtebeslag. Zo hebben wij recentelijk horizontale voorraadvaten (WPV-H) aan ons assortiment toegevoegd.

De directeur innovatie geeft aan dat het ontwikkelen van een liggend voorraadvat ingewikkelder is dan van een staand vat: “Het was daarmee niet per se een voor de hand liggend project, maar voor dit product stond het horizontale formaat bovenaan het programma van eisen. Daarmee kun je hem in een heleboel woningbouwsituaties wegwerken, bijvoorbeeld achter, onder of in een knieschot, terwijl zoveel mogelijk vloeroppervlakte beschikbaar blijft voor andere doeleinden.” 

Ook het ontbreken van een spiraal zorgt bij onze voorraadvaten voor belangrijke ruimtevoordelen ten opzichte van conventionele vaten. Zo hebben ze meer netto-inhoud, waardoor Itho Daalderop voorraadvaten qua beschikbaar warm water vergelijkbaar zijn met 20 procent grotere conventionele vaten. 

Flexibel te plaatsen WTW-units 

Voor ventilatie in nieuwbouwwoningen of bij renovaties in de bestaande bouw, is ventileren met een warmteterugwinunit (WTW-unit) zoals de HRU de beste keuze. “Ook in het geval van onze HRU WTW-units denken wij bij (door)ontwikkeling goed na over de mogelijkheden om ze met een beperkt ruimtebeslag in de Nederlandse woning te kunnen plaatsen”, legt Caelen uit. 

Op de VSK presenteren we twee nieuwe WTW-units, de HRU 300 en HRU 375. Deze kunnen flexibel en op talloze manieren geïnstalleerd worden. Ze zijn te plaatsen aan de wand, in een knieschot of aan het plafond. “Onze HRU ECO 300 had deze drie montagemogelijkheden als eerste. Dat is uniek voor een WTW-unit, geen enkel ander toestel in de markt heeft dit. Bij de ontwikkeling van de nieuwe HRU’s hebben we daarmee doorgepakt”, vervolgt de directeur innovatie. 

Complete binnenklimaatoplossing voor woningbouwprojecten 

Ook ons recent geïntroduceerde voorraadvat, de WPV 3G (50x50), draagt met zijn beperkte vloeroppervlak van slechts 50 bij 50 centimeter bij aan ruimtebesparing. Dit voorraadvat kan een plekje krijgen in een andere ruimtebesparende noviteit die Caelen graag wil belichten: de complete, compacte Binnenklimaatmodule (BKM), gemaakt op onze productielocatie in Tiel. 

Op de VSK staat een model van deze BKM, met daarin de combinatie van een WPU (water/water-warmtepomp), een HRU 300 (WTW-unit), en de WPV 3G 50x50 (voorraadvat). “Zo’n complete binnenklimaatoplossing voor woningbouwprojecten is duidelijk gericht op het besparen van ruimte. Daarnaast worden met de BKM de werkvoorbereidingstijd en installatietijd verminderd en foutkansen gereduceerd. Hiermee kun je compact bouwen en alle klimaatoplossingen bij elkaar installeren, in een kast met een vloeroppervlak kleiner dan een vierkante meter. Daarmee houd je zoveel mogelijk woonruimte over. Dankzij het kleine oppervlak van de WPV 3G (50x50), valt de diepte van de BKM in dit model ruim binnen de meter. Omdat de technische ruimte in Nederlandse huizen zeer beperkt is, is een meter vaak de maximale diepte voor soortgelijke technische kasten. In de huidige woningmarkt kan het beperken van het ruimtebeslag flink verschil maken”, verduidelijkt de innovatiedirecteur tot slot. 

Ontmoet ruimtebesparende klimaatoplossingen op de VSK 

Van 6 tot en met 9 februari tonen wij tijdens de VSK verschillende binnenklimaatoplossingen met een beperkt ruimtebeslag, op onze stand in hal 12 van de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Stephan Stoffer van Trans-id (samen met Klimaatgarant en Itho Daalderop onderdeel van de Climate for life groep) neemt u in zijn kennissessies mee langs verschillende ruimtebesparende oplossingen uit ons assortiment. Zijn kennissessies vinden iedere beursdag plaats van 13u45 tot 14u15 in het VSK Kennis Theater 1. Benieuwd naar onze ruimtebesparende oplossingen? Registreer nu uw gratis entreekaarten voor een bezoek aan de VSK! 

Reacties