5 oplossingen voor meer natuurlijk licht in huis

Wanneer er weinig daglicht naar binnen komt, kan een woning een stuk kleiner lijken dan het in werkelijkheid is.

Guido van Loon 01 Maart 2022

Hierdoor komt jouw interieur niet optimaal tot zijn recht. Dat is natuurlijk erg zonde! Herken je het probleem van een donkere woonkamer, hal, slaapkamer of zolder? In dit artikel lees je 5 goede oplossingen om meer natuurlijk licht in huis te brengen. Welke optie spreekt je het meeste aan?

1. Lichtkoepel

Met een lichtkoepel haal je heel gemakkelijk meer licht in huis. Het is een koepelvorming venster dat in het dak wordt geplaatst. Je hebt de keuze uit een heldere en een opalen variant. Een lichtkoepel van een helder materiaal laat het meeste daglicht door, maar kan ook harde schaduwen in huis creëren als de zon er direct op schijnt. Bij een opalen koepel wordt het daglicht op een zachte en gelijkmatige manier in huis verspreid.

2. Lichttunnel

Is er geen ruimte voor een grote lichtkoepel? Dan is een Solatube daglichtsysteem de perfecte oplossing. Deze lichttunnel heeft de vorm van een buis en neemt dus weinig ruimte in beslag. De binnenkant van de lichttunnel is sterk reflecterend, waardoor er ondanks het kleine formaat erg veel daglicht naar binnen komt. Ook op bewolkte dagen! Een Solatube is beschikbaar voor verschillende soorten daken: van platte en schuine daken tot een dak met rieten kap. De daglichtbuis kan zelfs in de gevel worden geplaatst. Als je een handige klusser bent, kun je de lichttunnel zelf monteren.

3. Platdakvenster

Heb je een woning of aanbouw met plat dak? Dan kun je ook kiezen voor een eenvoudig platdakvenster. Dit is een groot venster dat naadloos in het platte dak wordt verwerkt. Het is ook een goede aankoop als je een klein dakterras hebt. Er zijn namelijk extra stevige platdakvensters verkrijgbaar waar je overheen kunt lopen. Laat deze voor de veiligheid wel aanleggen door een professional.

4. Lichtstraat

Meerdere ramen op een rij noem je een lichtstraat. Dit kunnen een aantal platdakvensters naast elkaar zijn, maar kan ook een framewerk in de vorm van een zadeldak zijn. Een lichtstraat heeft een hele luxe en ruimtelijke uitstraling.

5. Dakkapel

Bij een donkere zolderkamer is een dakkapel een mooie optie. Hiermee haal je niet alleen meer daglicht naar binnen, maar creëer je tegelijkertijd ook wat meer ruimte. Heeft jouw zolder een vrij hoog plafond en is die extra bewegingsruimte niet essentieel? Dan is een eenvoudig dakraam of een daglichtbuis een goedkopere oplossing.

Reacties