Foto: Lichtstraat

Breng meer daglicht in de uitbouw met een lichtstraat

Meer natuurlijke lichtinval in een uitbouw kan een enorme verbetering zijn voor de leefruimte.

Theo Vliegop 28 April 2024

Of het nou draait om een grote leefkeuken, een gezellige zithoek of een fijn thuiskantoor. Een lichtstraat is een perfecte manier om meer daglicht binnen te halen en tegelijkertijd de ruimte te verrijken. In dit artikel bespreken we enkele voordelen en mogelijkheden van een lichtstraat. Zo kun je bepalen of het ook een goede aanvulling is voor de uitbouw van jouw woning.

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat uitbouw is een daklicht dat bestaat uit meerdere ruiten, in tegenstelling tot een vlakke lichtkoepel die uit één frame is opgebouwd. De ruiten worden samengevoegd tot een mooi daklicht dat vaak over de hele breedte van de uitbouw loopt voor een optimaal effect. Zowel lichtstraten als vlakke lichtkoepels zijn geschikt voor platte daken en daken met een lichte helling.

Optimale lichtinval in de uitbouw

Een van de grootste voordelen van een lichtstraat is de optimale lichtinval die het biedt. Door de grote oppervlakte van de ruiten kan er veel daglicht de ruimte binnenkomen. Dit zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving, maar creëert ook een ruimtelijk effect dat de uitbouw groter doet lijken. Wist je bovendien dat veel natuurlijk licht in huis bijdraagt aan een betere gemoedstoestand?

Flexibiliteit in ontwerp

Lichtstraten bieden een hoge mate van flexibiliteit in ontwerp, waardoor ze geschikt zijn voor diverse stijlen en toepassingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende soorten, zoals een zadeldak lichtstraat waarbij de ruiten een nok vormen. Ook zijn er verschillende formaten verkrijgbaar tot wel ruim 7 meter breed. Daarnaast is het mogelijk om zonwering toe te voegen om gemakkelijk de hoeveelheid (zon)licht in huis te reguleren.

Veiligheid en duurzaamheid

Lichtstraten zijn niet alleen functioneel en mooi om te zien, maar ook veilig en duurzaam. Veel daklichten worden namelijk gekeurd door onafhankelijke instituten zoals SKG. Hierbij wordt gelet op lucht- en waterdichtheid en weerstand tegen windbelasting. Als je ook verzekerd wilt zijn van een inbraakveilige lichtstraat, kun je checken of het is voorzien van het Politiekeurmerk ‘Veilig Wonen’. Wat betreft de duurzaamheid is het belangrijk om te kiezen voor een daklicht met isolatieglas. Dit zorgt ervoor dat er in de winter minder warmte verloren gaat via het glas. Door in de zomer daarnaast gebruik te maken van speciale zonwering, kun je woning gemakkelijker koel houden. Dit maakt het eenvoudiger om een comfortabel binnenklimaat te creëren zonder onnodig veel energie te verbruiken.

Reacties